Geregistreerd Exporteursysteem in werking getreden in 2017

11 januari 2017 - Het Geregistreerd Exporteursysteem (hierna: REX, Registered EXporter) is met ingang van 2017 het nieuwe certificeringssysteem om de oorsprong van producten aan te tonen. Exporteurs tonen met REX makkelijker de oorsprong van producten aan, wat een administratieve lastenverlichting betekent. REX is geïmplementeerd binnen het Algemeen Preferentieel Systeem (APS).

Voorheen werd de preferentiële oorsprong van producten aangetoond met het certificaat “Form-A”, dat werd afgegeven/gevalideerd door de (lokale) bevoegde autoriteiten. Met dit certificaat had een importeur in de EU recht op een lager (preferentieel) tarief voor invoerrechten.

Het REX-systeem vervangt volledig het huidige zelfcertificeringssysteem. Het is mogelijk dat de exporteur op de factuur of ander commercieel document alleen een “attest van oorsprong” gebruikt. Als gevolg hiervan kunnen goederen geïmporteerd worden uit aangewezen ontwikkelingslanden met een eigen verklaring in plaats van een certificaat Form-A. Naast een administratieve lastenverlichting bespoedigt dit ook het afgifteproces.

Het REX-systeem wordt in drie fases ingevoerd, waarvan de eerste fase is gestart op 1 januari 2017. Eenmaal in werking is er een overgangsperiode van toepassing, waarin het huidige systeem en het REX-systeem naast elkaar in gebruik zijn. Om het REX-systeem te kunnen gebruiken moet de exporteur aan bepaalde vereisten voldoen.

Besparing van invoerrechten

Wij raden internationaal opererende bedrijven met verschillende grensoverschrijdende activiteiten aan hun toeleveringsketen te controleren en te kijken of er leveranciers zijn die door deze veranderingen geraakt worden. Een efficiënt gebruik van het REX-systeem kan leiden tot een besparing van invoerrechten.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over het REX-systeem, neemt u dan contact op met Eline Polak, partner VAT & Customs, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 23 25. Zij helpt u graag verder.

Share