Not for Profit

De not-for-profit sector professionaliseert. Uw activiteiten liggen continu onder een vergrootglas en uw maatschappelijke rol is aanzienlijk. Ondanks dat uw activiteiten steeds meer erkenning krijgen, neemt de focus op governance en transparantie in verslaggeving toe. U zal uw beleid hierover zorgvuldig uit moeten stippelen en uitvoeren. Maar weet u ook hoe?

Uw uitdagingen

Als not-for-profit organisatie krijgt u met uiteenlopende uitdagingen te maken.

 • Transparantie: De behoefte aan transparantie en goede verslaggeving in de samenleving neemt toe. U wilt aan de maatschappij laten zien wat u de afgelopen jaren heeft bijgedragen en op welke manier dit tot stand is gekomen. Maar hoe doet u dat? En aan welke regels moet u voldoen?
     
 • Samenwerkingen: Tussen not-for-profit instellingen ontstaan steeds meer samenwerkingen. Dit leidt tot vertakkingen en complexe vraagstukken op het gebied van financiën en verantwoording.
     
 • Verdienmodellen: Wilt u voldoende inkomsten genereren, dan zult u over alternatieve financiële bronnen en verdienmodellen na moeten denken. In hoeverre kunt u commerciële activiteiten gaan verrichten om inkomsten te genereren? 
     
 • Belastingplicht: Bent u verplicht vennootschapsbelasting of btw af te dragen, bijvoorbeeld over nieuwe inkomsten? U wilt niet voor onnodige verrassingen komen te staan en eventuele naheffingen voorkomen. 
     
 • ANBI vraagstukken: Organisaties met een ANBI-status krijgen met specifieke vragen te maken. Welke informatie moet u bijvoorbeeld openbaar maken? U wilt zich behoeden van eventuele fiscale naheffingen.
     
 • Professionalisering: De samenleving professionaliseert en verlangt dat not-for-profit organisaties dat ook doen. Hoe moet u uw organisatie en interne beheersing inrichten om aan deze toenemende wens te voldoen?
     
 • Subsidies: Als u subsidies ontvangt, moet u tijdig afrekenen. Doet u dat niet, dan bestaat de kans dat u het resterende bedrag niet ontvangt. Dit kan impact op uw liquiditeit hebben. U wilt uw prestaties meetbaar maken, zodat u achteraf niet voor onnodige verrassingen komt te staan.
     
 • IT / Privacy: Uw organisatie wordt steeds meer afhankelijk van IT-systemen. Maar weet u ook welke risico’s het gebruik van systemen meebrengt? U wilt niet alleen aan de richtlijnen voldoen, maar er ook voor zorgen dat u veilig omgaat met de data en persoonsgegevens van uw klanten of burgers.

Hoe speelt u in op deze en andere uitdagingen? Wij helpen u graag met het beperken van de risico’s en het optimaal benutten van uw kansen.

Aanpak op maat

Iedere not-for-profit instelling heeft unieke karakteristieken. Een belangenorganisatie functioneert weer anders dan bijvoorbeeld een goede doelen instelling. Een persoonlijke, op maat gesneden aanpak is daarom van groot belang. Met onze kennis en expertise van onderstaande deelsectoren kunnen wij u optimaal ondersteunen:

 • Belangenorganisaties
 • Onderwijs
 • Filantropie
 • Overheidsinstellingen
 • Welzijn en maatschappelijke dienstverleners
 • Culturele instellingen

De specialisten van Mazars beschikken over de kennis en ervaring om uw organisatie verder te helpen. Zij voorzien u van praktische adviezen en concrete handvatten, zodat u invulling kunt geven aan uw organisatiebeleid. U vindt alle kennis onder één dak. Met een persoonlijke, flexibele en toegewijde aanpak helpen wij u uw werkelijke uitdagingen te lijf te gaan en deze om te zetten in kansen voor uw organisatie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Sander Boomman per e-mail (sander.boomman@mazars.nl) of per telefoon: +31 (0)88 277 12 27. Hij helpt u graag verder. 

Share