Immigratie en remigratie

Als u immigreert of remigreert vanuit het buitenland naar Nederland, krijgt u met vele fiscale aspecten te maken. Een goede en tijdige fiscale planning helpt u in kaart te brengen wat u te wachten staat. Dit kan bovendien substantiële belastingvoordelen opleveren. Mazars ondersteunt u graag!

Inkomstenbelasting

Wilt u immigreren of remigreren naar Nederland, dan wordt u vanaf immigratie- of remigratiemoment als inwoner van Nederland voor uw wereldinkomen belast in de Nederlandse inkomstenbelasting. Doorgaans verleent Nederland een aftrek ter voorkoming van dubbele belasting voor uw buitenlands inkomen.

Aanmerkelijk belang

 Als u een aanmerkelijk belang bezit, zal de verkrijgingsprijs voor toepassing van de aanmerkelijk belang regeling bij binnenkomst in Nederland bepaald moeten worden. De verkrijgingsprijs wordt op basis van de ‘step up regeling’ gesteld op de waarde van de aandelen ten tijde van immigratie. Op deze regel gelden diverse uitzonderingen, zoals voor de situatie dat u als aanmerkelijk belanghouder eerder in Nederland heeft gewoond, dan wel het een aanmerkelijk belang betreft in een Nederlandse vennootschap. In deze situaties kunt u mogelijk terugvallen op de bedragen die u heeft opgeofferd voor uw aandelen. Zo kan een eventuele in het buitenland ontstane meerwaarde op de aandelen geclaimd worden met 25% Nederlandse inkomstenbelasting.

Sociale zekerheidsplicht

Net als bij emigratie, krijgt u bij immigratie of remigratie te maken met sociale zekerheidsplichten en andere verzekeringen.

Huwelijksvermogensrecht, erfrecht en erf- en schenkbelasting

 Doet u ten tijde van uw inwonerschap in Nederland  een schenking of komt u onverhoopt te overlijden, dan is Nederlands schenk- en erfbelasting verschuldigd. 

De kansen en risico’s in kaart

U wilt weten waar u aan toe bent. Een goede fiscale planning is daarom van groot belang. Dit helpt u de fiscale risico’s te beperken. Bovendien kunt u zo de mogelijkheden optimaal benutten. Mazars helpt u uw fiscale positie op de internationale markt te optimaliseren. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiscale risico’s en mogelijkheden van immigratie of remigratie? Praat dan eens met Erik Stroeve per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 24 55. Hij helpt u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op »

Word lid van onze nieuwsbrief »

Bekijk ook:

Emigratie

Emigratie

Bent u voornemens om van Nederland naar het buitenland te verhuizen? Dan wilt u op voorhand dat...

Share