Inkomstenbelasting in internationaal perspectief

Als u internationale activiteiten verricht, krijgt u met vele complexe internationale wet- en regelgeving te maken. Een Nederlandse inwoner die inkomsten geniet en / of vermogen aanhoudt in het buitenland wordt naast de Nederlandse inkomstenbelasting bijvoorbeeld geconfronteerd met buitenlandse belastingheffing. Een inwoner uit het buitenland die inkomsten geniet of vermogen aanhoudt in Nederland krijgt daarentegen te maken met Nederlandse inkomstenbelasting. Weet u aan welke fiscale verplichtingen u moet voldoen of welke kansen u heeft? Mazars helpt u graag!

Wonen in Nederland, belastingplichtig in het buitenland

Als inwoner van Nederland bent u Nederlandse inkomstenbelasting verschuldigd over uw gehele, wereldwijde inkomen. Zo bent u als Nederlandse inwoner Nederlandse Box III heffing verschuldigd over uw Nederlandse én buitenlandse spaartegoeden. Ontvangt u salaris uit het buitenland of houdt u een vakantiewoning aan in het buitenland, dan zal Nederland dit eveneens in de grondslag voor de inkomstenbelasting betrekken. Het land waaruit het salaris afkomstig is of waar de vakantiewoning is gelegen, zal veelal echter ook belasting heffen. Om een dubbele belastingheffing te voorkomen, zal Nederland in dergelijke situaties en onder omstandigheden een voorkoming van dubbele belasting verlenen voor het buitenlandse inkomen c.q. buitenlandse vermogensbestanddelen. 

Wonen in het buitenland, belastingplichtig in Nederland

Het land waarvan u inwoner bent, zal waarschijnlijk (inkomsten)belasting heffen over uw gehele, wereldwijde inkomen. Geniet u inkomsten of houdt u vermogen aan in Nederland, dan zal Nederland u als buitenlands belastingplichtige in de inkomstenbelasting betrekken. Dit kan zich voordoen in de volgende situaties:

  • U ontvangt salaris van een Nederlandse werkgever
  • U ontvangt winst uit uw Nederlandse onderneming
  • U ontvangt bepaalde uitkeringen uit Nederland
  • U bezit in Nederland gelegen onroerend goed en inkomsten uit kwalificerende aandelenbelangen in een in Nederland gevestigde vennootschappen.

Het aanhouden van een Nederlandse bankrekening leidt daarentegen niet direct tot de heffing van Nederlandse inkomstenbelasting. Het land waarvan u inwoner bent, verleent doorgaans een voorkoming van dubbele belasting voor het inkomen uit Nederland.

Mogelijkheid tot opteren voor binnenlandse belastingplicht

Tot 1 januari 2015 kunt u er als buitenlands belastingplichtige voor kiezen om volgens dezelfde belastingregels als een binnenlands belastingplichtige behandeld te worden. Voordeel daarvan is dat u recht heeft op dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en dergelijke als een inwoner van Nederland. Daarentegen zijn er diverse nadelen aan het opteren voor binnenlandse belastingplicht. Hebben deze nadelen impact op uw activiteiten?

Per 1 januari 2015 vervalt de keuzeregeling voor binnenlandse belastingplicht en wordt een nieuwe, niet facultatieve regeling ingevoerd. Wilt u als binnenlandse belastingplichtige behandeld worden, dan moet u 90% of meer inkomen uit Nederland genieten. Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft tot opteren voor binnenlandse belastingplicht? Neem dan contact met ons op.

Fiscale gevolgen van emigreren, immigreren of remigreren

Emigreren vanuit Nederland naar het buitenland of immigreren (of remigreren) vanuit het buitenland naar Nederland kan tot vele fiscale implicaties leiden. U wilt de fiscale consequenties op voorhand in kaart hebben. Een goede en tijdige fiscale planning is hierbij een vereiste en kan u substantiële belastingvoordelen opleveren. De belastingexperts van Mazars ondersteunen u bij de fiscale en juridische aspecten van uw migratie. Meer weten over de fiscale impact van migratie

Meer weten?

Wilt u meer weten over de inkomstenbelasting in internationaal perspectief? Praat dan eens met Erik Stroeve per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 24 55. Hij helpt u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op »

Word lid van onze nieuwsbrief »

Bekijk ook:

Emigratie

Emigratie

Bent u voornemens om van Nederland naar het buitenland te verhuizen? Dan wilt u op voorhand dat...

Share