Process mining

Ontdek de mogelijkheden van optimalisatie van Process Mining voor uw organisatie.

Benieuwd naar de pijnpunten in uw finance afdeling? Of het nu gaat om in- en verkoopprocessen, klantcontactmomenten of andere operationele activiteiten, het verkrijgen van diepgaand inzicht is essentieel voor groei en succes. Hier komt Process Mining bij kijken. Met deze techniek worden oorzaken van bijvoorbeeld lange doorlooptijden op een systematische manier in dashboard aan het licht gebracht.

Wat is Process Mining? 

Process Mining brengt processen in kaart op basis van de metadata (ook wel loggegevens of event data) opgeslagen in de systemen. Omdat Process Mining volledig data-driven is, is het van belang dat procesgegevens gestructureerd vastgelegd worden in de daarvoor bestemde systemen.  

Een proces kan van alles zijn: de behandeling van klachten, de afhandeling van facturen en (douane) aangiftes of urenregistraties. Maar bijvoorbeeld ook hoe een bestelling verzonden wordt, of de klachtenbehandeling bij een servicedesk. 

Process Mining kan verschillende doelen hebben:

  • Process discovery: het (onderliggende) proces in kaart brengen door de beschikbare data met elkaar te verbinden. Dit geeft inzicht in welke acties elkaar opvolgen.
  • Process compliance: het in kaart gebrachte proces vergelijken met het procesontwerp. De verschillen geven waardevolle inzichten in de praktijk en brengen de uitzonderingen goed in beeld.
  • Proces optimalisatie: het definiëren van knelpunten en het inzien van waar bijvoorbeeld de wachttijden oplopen of stappen herhaald worden.

Onze aanpak 

Om Process Mining effectief toe te passen, is maatwerk nodig. Onze experts kunnen u daarbij helpen. In basis gaan wij uit van de onderstaande aanpak, maar indien nodig wordt dit uitgebreid of aangepast al naar uw behoefte en situatie.   

Ten eerste wordt de scope van het project bepaald en welke doelstelling bereikt moet te worden. Wilt u bijvoorbeeld inzicht krijgen in een specifiek proces of is er juist behoefte aan controle over de gang van zaken en de verschillende stappen die gevolgd worden? 

Daarna onderzoeken wij samen op basis van welke data de analyse gedaan moet worden en beoordelen hoe wij aan deze data kunnen komen. Kan deze data geëxporteerd worden vanuit het systeem of is het maken van een koppeling met een database zodat er live analyses gedaan kunnen worden een beter alternatief? 

Vervolgens zullen we een basisanalyse maken en deze met u bespreken. Wij bekijken welke resultaten opvallen, en of de resultaten herkenbaar voor u zijn. Daarna wordt ook besproken welke zaken eventuele verdieping en verder uitzoekwerk vergen. Wij verwerken deze punten totdat er een analyse staat die voor uw organisatie effectief is.   

In dit traject werkt Mazars samen met Celonis (process mining software provider) om de data te verwerken en te visualiseren. De mogelijkheden van deze software sluiten naadloos aan op onze propositie. Celonis richt zich volledig op Process Mining en is op dit moment hierin marktleider. Dit waarborgt de kwaliteit van onze dienstverlening en zorgt voor de beste resultaten voor u als klant.  

Meer weten over Process Mining?  

Wil ut graag meer weten over Process Mining of kunnen wij iets voor u betekenen? Neem dan contact op met Erwin Reinders per email of per telefoon +31 (0)88 27717 60 of met Marc Engel per email of per telefoon +31 (0)88 277 18 43. Zij helpen u graag verder.