Cybersecurity: is uw beveiliging sterk genoeg?

Cyberbedreigingen zijn overal om ons heen. Dit is niet paranoïde, maar een ongelukkige realiteit: elke dag zijn er nieuwe hacks, nieuwe datalekken, nieuwe pijnlijke situaties - en nieuwe kosten - zowel financieel als commercieel. Niemand wordt gespaard. De aanvallen zijn gericht op grote en kleine bedrijven, maar ook overheidsinstellingen en particulieren blijven niet gespaard. Hoe kunnen organisaties zich beschermen?

Uit ons jaarlijks onderzoek onder meer dan 1000 C-suite leiders wereldwijd, dat eind 2021 werd uitgegeven, blijkt dat cyberbeveiliging een belangrijk aandachtspunt is onder leidinggevenden. Effectieve bescherming tegen cyberaanvallen is voor veel bedrijven een lastige opdracht geworden; het hebben van een sterk veiligheidsnet dat een eventuele aanval kan opvangen is van groot belang.

Uit ons onderzoek blijkt:

  • Overal zetten leiders zich schrap voor cyberaanvallen, maar ze blijven erop vertrouwen dat ze deze onder controle kunnen houden. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagde leiders in onze jaarlijkse C-suite barometer is van mening dat cyberdreigingen het afgelopen jaar zijn toegenomen, en 35% verwacht het komende jaar een groot datalek bij hun eigen organisatie. Toch lijken de meeste bedrijven vertrouwen te hebben in hun vermogen om aanvallen tegen te houden: wereldwijd is 68% van de leidinggevenden van mening dat de gegevens van hun bedrijf "volledig beschermd" zijn.
  • Financiële verliezen zijn het grootste veronderstelde risico. Meer dan de helft van de door ons ondervraagde leiders plaatst financiële verliezen bovenaan de lijst van grootste risico's voor gegevensbescherming. De mate van bezorgdheid en vertrouwen varieert van sector tot sector, waarbij financiële, technologische en retailbedrijven het meeste vertrouwen hebben.
  • Effectieve cyberbeveiliging berust op vijf pijlers: identificatie, preventie, detectie, respons en herstel. Elke pijler heeft een belangrijk technologisch aspect, maar het menselijk aspect is net zo belangrijk. Bedrijfscontinuïteitsplannen moeten zorgvuldig zijn uitgewerkt en uitgebreid zijn getest, zodat deze naadloos door de hele organisatie kunnen worden overgenomen.
  • Een mentaliteitsverandering om op het ergste scenario voorbereid te zijn, is de beste verdediging. Cyberbeveiliging is een snel ontwikkelend gebied, waarbij aanvallers tegenwoordig zwaar bewapend zijn (ook met AI) en vaak twee stappen voorlopen op de organisaties die zij in het vizier hebben. Accepteren dat er een datalek komt en solide plannen hebben om daarmee om te gaan, biedt de beste garantie dat de reactie snel zal zijn, het herstel effectief en de kosten beperkt.

Cyberdreigingen zijn niet meer weg te denken en ze zullen alleen maar toenemen. Dat is de harde realiteit van het C-suite sentiment. De best beschermde organisaties zullen hun cyberveiligheidsnet versterken. Nu is het tijd voor actie.

Download hier het rapport

Document

Mazars cybersecurity report