Filantropie

Organisaties in de filantropische sector leveren een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. U wilt de maatschappij blijven helpen, maar met de teruglopende (financiële) bijdragen van donateurs en de overheid wordt dat steeds lastiger. Wat kunt u doen om uw bestaansrecht te waarborgen? En op welke punten kunt u uw organisatie optimaliseren, zodat u effectiever en efficiënter kunt opereren? De specialisten van Mazars adviseren en ondersteunen u op alle fronten. Zo kunt u uw bijdrage aan de maatschappij blijven waarborgen.

Fiscale en financiële uitdagingen

Bent u actief in de filantropische sector? Dan krijgt u met uiteenlopende fiscale en financiële vraagstukken te maken die impact op uw organisatie kunnen hebben.

  • ANBI-regelgeving: Als ANBI instelling heeft u met specifieke wet- en regelgeving te maken. Zo moet uw jaarrekening aan bepaalde regels voldoen. Maar weet u ook welke informatie u openbaar moet maken? Door de juiste richtlijnen te hanteren, komt u niet voor onnodige verrassingen te staan.
  • Fiscale vraagstukken: Instellingen in de filantropische sector krijgen met uiteenlopende fiscale vraagstukken te maken op het gebied van btw, loon- en vennootschapsbelasting. Zijn uw inkomsten bijvoorbeeld belast met btw en tegen welke tarieven? Onze fiscale specialisten helpen u niet alleen uw risico’s te beperken maar ook uw fiscale kansen optimaal te benutten.
  • Subsidies: Als u subsidies ontvangt, moet uw organisatie aan diverse subsidievoorwaarden voldoen. De wet- en regelgeving wordt steeds complexer. Hoe kunt u uw organisatie zodanig inrichten zodat u aan deze voorwaarden voldoet? Ook na afloop van de subsidie moet u verantwoording afleggen over het gebruik van de subsidie en de bereikte prestaties. Mazars helpt u bij het vooraf goed inrichten van uw organisatie of achteraf met een efficiënte controle van de verantwoording.
  • Vermogen: Vermogende particulieren die actief zijn op het gebied van filantropie moeten goed nadenken over hun fiscale positie. Is de fiscale positie optimaal en wat kunt u met uw vermogen doen om de meest optimale positie te creëren? Met een gedegen beleid over uw vermogen heeft u niet alleen overzicht, maar kunt u uw kansen ook goed benutten.
  • Vrijwilligers: In de filantropische sector zijn vaak vrijwilligers actief. Hoewel dit vele voordelen voor uw organisatie oplevert, brengt dit ook risico’s met zich mee. Welke vergoeding kunt u vrijwilligers bijvoorbeeld geven? En hoe kunt u de inzet van uw vrijwilligers het beste inregelen? Kom meer te weten over werken met vrijwilligers »
  • Interne beheersing: Door uw administratieve organisatie en de interne beheersing te optimaliseren, kunt u een hoop tijd en kosten besparen. Maar op welke punten kunt u uw administratie efficiënter inregelen?
  • Verslaggeving: Ieder jaar moet u een jaarrekening opstellen en verslag doen van uw activiteiten en prestaties. Aan welke aspecten moet uw jaarrekening voldoen? U wilt zich aan de regels houden én op de juiste en doeltreffende wijze verantwoording afleggen aan uw stakeholders 

De specialisten van Mazars zijn bekend met de uitdagingen binnen de filantropische sector. Zij helpen u niet alleen uw risico’s te beperken, maar ook nieuwe kansen voor u en uw organisatie te creëren.

Meer informatie

Wilt u meer weten over uw uitdagingen in de filantropische sector en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maurice Quaedvlieg per e-mail of per telefoon +31 88 277 17 95 of met Marisa Noronha per e-mail of per telefoon +31 88 277 20 04. Zij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op »

Word lid van onze nieuwsbrief »

Vrijwilligers

ANBI Desk

ANBI Desk

ANBI-Desk

Mazars ANBI-Desk: Advies op maat voor Algemeen Nut Beogende Instellingen. Organisaties met een...

Nieuws

Share