Als transport- of logistiek bedrijf heeft u vaak te maken met verschillende en complexe btw-regelingen. Weet u bijvoorbeeld precies wat uw risico’s zijn wanneer u als beperkt fiscaal vertegenwoordiger optreedt? Wij brengen u graag op de hoogte over deze en andere regelingen met onze 5 tips over de btw.

5  tips over de btw:

  • 1. Logistieke dienstverleners treden in de praktijk regelmatig op als beperkt fiscaal vertegenwoordiger (BFV) voor buitenlandse ondernemers die goederen in Nederland invoeren. Let op: als BFV vertegenwoordigt u de buitenlandse ondernemer slechts bij een beperkt aantal handelingen. Ook bent u mede aansprakelijk voor eventuele btw-schulden, rente en boetes ter zake van deze handelingen. Zorg daarom dat u op de hoogte bent van de voorwaarden en aansprakelijkheden, zodat u de financiële en fiscale risico’s kunt beperken.
  • 2. Veel bedrijven hebben moeite voor elk type transactie de juiste btw-behandeling toe te passen (wel of niet met btw factureren, hoe verwerken in de btw-aangifte, etc.), met het risico op naheffingen en boetes tot gevolg. Door hier tijdig een check op te (laten) doen en waar nodig uw handelswijze aan te passen, kunt u vervelende verrassingen voorkomen.
  • 3. Koopt u elders in de EU goederen en levert u de goederen daarna zonder dat de goederen in Nederland komen? Houd er dan rekening mee dat u dan soms verplicht bent een buitenlands btw-nummer aan te vragen en / of tegen voorfinanciering van buitenlandse btw aan kunt lopen. Logistiek de efficiëntste weg kiezen kan voor de btw juist extra lasten en buitenlandse verplichtingen opleveren. Check daarom tijdig de btw-gevolgen voordat u een dergelijke handelsstroom opzet.
  • 4. Heeft u buitenlandse btw betaald op inkomende facturen van bijvoorbeeld brandstofkosten? Als deze facturen aan alle vereisten voldoen, kan deze btw worden teruggevraagd via een elektronisch verzoek bij de Nederlandse belastingdienst (uiterlijk 30 september van het volgende jaar na factuurdatum).
  • 5. Huurt u een warehouse? Kies dan samen met de verhuurder voor een btw-belaste verhuur. Hiermee voorkomt u dat de verhuurder een compensatie voor de btw-schade bedingt vanwege de ontstane niet-aftrekbare btw op stichtings- en / of onderhoudskosten. Houd wel rekening met de specifieke voorwaarden die hieraan zijn verbonden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over deze btw-tips of andere btw-vraagstukken? Neem dan contact op met Raimo Kool, btw-specialist, per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 15 05. Hij helpt u graag verder. 

Transport & Logistiek Actueel

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen de sector Transport & Logistiek? Meld u dan nu aan voor de nieuwsbrief Transport & Logistiek Actueel.

Aanmelden Transport & Logistiek Actueel »

Bekijk meer tips

Btw-advies

Transport & Logistiek

Transport en Logistiek - Mazars _ Page.jpg

Transport & Logistiek

De transportsector is constant in beweging. De concurrentie is groot en de economie fluctueert. Daarom wilt u uw kosten onder controle houden en zo flexibel mogelijk zijn. Zo kunt u zich snel aanpassen aan de veranderende markt. De specialisten van Mazars helpen u de juiste keuzes te maken. Financieel, juridisch en fiscaal, maar ook op het gebied van HR, IT en duurzaamheid. Zo kunt u scherp aan de wind varen.