Nieuws

Mazars houdt u graag op de hoogte van de actuele ontwikkelingen die voor u en uw onderneming relevant zijn. Wilt u risico’s beperken en kansen optimaal benutten? Wij zetten de relevante ontwikkelingen voor u op een rij.

Column Remco Schoonderwoerd | Make IT Happen

7 februari 2019 - Ook dit jaar heb ik de periode rond het kerstmenu, de oliebollen en vuurpijlen weer gebruikt om na te denken over wat het komende jaar de sector Transport & Logistiek zal gaan brengen. Ik heb zelfs de sector eens van dichterbij bekeken: ik ben een dag mee geweest op de vrachtwagen met mijn stiefzoon.

Lenen bij eigen BV: ontmoedigt door nieuwe wetgeving

7 februari 2019 - Veel ondernemers in de sector transport en logistiek hebben een aandelenbelang van meer dan 5% in een holding of rechtstreeks in een werkmaatschappij. Het is in deze situaties niet ongebruikelijk dat deze transportondernemers een rekening-courantschuld of een lening bij hun eigen BV hebben. De wetgever komt nu met een maatregel die het excessief lenen van de eigen vennootschappen tegengaat (ook wel aangeduid als de rekening-courantmaatregel). Deze maatregel zal naar verwachting ook grote gevolgen gaan hebben voor transportondernemers die lenen bij hun eigen BV.

Waarde van een vakantiedag voor werknemers in de transportsector

7 februari 2019 - Een aantal jaren geleden heeft het Europese Hof bepaald dat het vakantieloon niet mag worden beperkt tot het basisloon. Een werknemer moet ook tijdens zijn vakantie het gebruikelijke loon krijgen dat hij zou hebben gekregen als hij geen vakantiedag had opgenomen. Dit betekent dat structurele toeslagen, zoals onregelmatigheidstoeslagen en vergoedingen voor het werken op zaterdag, zondag en feestdagen bijvoorbeeld ook moeten worden gerekend tot het loon dat wordt doorbetaald tijdens vakantie.

Synple stopt ermee. Hoe moet het nu verder met samenwerking in de transportsector?

7 februari 2019 - Synple stopt met hun samenwerkingsplatform voor vervoerders. Synple is drie jaar geleden opgericht als een samenwerkingsplatform voor wegvervoerders, waarbij vervoerders eenvoudig vrachten kunnen combineren en ritten kunnen uitwisselen. Net als digitale marktplaatsen Quicargo, Convoy, Shypple en uShip gebruikt Synple slimme technologie om vracht en capaciteit te matchen.

De optimale fiscale structuur: oprichting onderneming – Deel 1 van 4

7 februari 2019 - Men heeft het vaak over ‘de ideale (fiscale) structuur’, maar bestaat deze eigenlijk wel? Wat voor u als transportonderneming de ideale structuur is, hangt af van uw wensen met betrekking tot de onderneming en uiteraard het soort transportonderneming dat u heeft. In een vierluik nemen we u graag mee in de verschillende fiscale structuren die u gedurende het ondernemerschap tegen kunt komen.

Keurmerk PayChecked in Transport

7 februari 2019 - De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) regelt de juridische ketenaansprakelijkheid voor het loon. Kort komt het erop neer dat de opdrachtgever aansprakelijk is voor loonbetaling in de keten. U en uw opdrachtgevers willen niet aansprakelijk worden gesteld voor problemen met het loon van medewerkers van onder-vervoerders. Het keurmerk PayChecked in Transport draagt zorg voor het beheersen van deze risico’s.

Gewijzigde toepassing btw-nultarief bij zeeschepen

4 februari 2019 - Sinds 1 januari 2019 is de toepassing van het btw-nultarief bij leveringen en diensten van / aan zeeschepen aangescherpt. In een onlangs eind vorig jaar gepubliceerd besluit van de staatssecretaris zijn de concrete voorwaarden voor toepassing van het btw-nultarief met betrekking tot, onder meer, zeeschepen vermeld.

Corporate Finance Actueel januari 2019

Hoewel er veel onzekerheid heerst, is het onze verwachting dat 2019 wederom een goed jaar zal zijn voor fusies en overnames. We merken nog steeds dat er veel belangstelling is voor mooie ondernemingen en dat prijzen goed zijn. Dit mede doordat de kassen van investeerders goed gevuld zijn en het moeilijk is de middelen goed renderend te investeren. Net als in het verleden blijft het van belang een transactie grondig en professioneel voor te bereiden zodat de te verkopen onderneming optimaal gepresenteerd wordt. Vergeet daarbij de emotie niet. Een onderschatte factor voor het succesvol afronden van een transactie blijft die van de emoties. Keer op keer blijkt dat in het werkveld van fusie en overnames emoties een essentiële rol spelen bij een transactie in het middensegment. Gunning en het juiste ‘gevoel’ zijn essentieel.

50% subsidie op HR-projecten via het Europees Sociaal Fonds

30 januari 2019 - Om als organisatie goed voorbereid te zijn op de toekomst is het van belang aandacht te besteden aan de inzetbaarheid van medewerkers middels goed werkend HR-beleid. Via het Europees Sociaal Fonds (ESF) kunnen HR-projecten voor 50 procent gesubsidieerd worden. De HR-projecten moeten duurzame inzetbaarheid stimuleren, hier vallen vrijwel alle activiteiten onder betreft instroom, doorstroom en uitstroom. Dit is het grootste deel van de HR-activiteiten.

Share