Aanpassing sectorindeling met terugwerkende kracht niet meer mogelijk

4 juli 2018 - Het is niet meer mogelijk om op verzoek van de werkgever met terugwerkende kracht de sectorindeling te wijzigen. Dit maakte Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend middels een persbericht op vrijdag 29 juni jongstleden. Hierin werd vermeld dat het met terugwerkende kracht aanpassen van sectorindelingen met onmiddellijke ingang niet meer mogelijk is.

Terugwerkende kracht

Voorheen had de werkgever de mogelijkheid om te veel betaalde sectorpremie terug te vorderen met een terugwerkende kracht van maximaal vijf jaar. Vanaf 29 juni jongstleden is het uitsluitend nog mogelijk om de sectorindeling te wijzigen met ingang van een datum die in de toekomst ligt. Wanneer werkgevers door een verkeerde indeling te weinig premie afgedragen hebben, kan de Belastingdienst de indeling wel met terugwerkende kracht aanpassen.

Gesplitste sectorindeling en concernaansluiting

Tevens is het met onmiddellijke ingang niet meer mogelijk om een gesplitste sectorindeling aan te vragen. Voorheen had de werkgever de mogelijkheid om voor verschillende bedrijfsonderdelen in verschillende sectoren te worden ingedeeld. Tot slot is het aanvragen van concernaansluitingen en aansluitingen van nevenbedrijven en -instellingen per direct verleden tijd.

Wet Arbeidsmarkt in Balans

Bovengenoemde verzoeken worden, sinds de publicatie van het bericht van de minister op vrijdagmiddag 29 juni om 17.00 uur, niet meer in behandeling genomen. De minister wil namelijk een piekbelasting bij de Belastingdienst voorkomen voorafgaand aan het in werking treden van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Één van de maatregelen uit de WAB is het afschaffen van de sectorindeling in de premieheffing voor de WW in 2020.

Mazars blijft u uiteraard informeren over relevante ontwikkelingen met betrekking tot de Wet Arbeidsmarkt in Balans.

Meer weten?

Heeft u vragen over deze wijzigingen? Neem dan contact op met Niels Raaphorst per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 19 03 of met Christina Akker per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 19 30. Zij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief

Flexwerk

Flexwerk_Story.jpg

Flexwerk

Flexwerk maakt een substantieel onderdeel uit van de arbeidsmarkt en het aandeel flexwerkers...

Loonheffingen

Loonheffingen

Loonheffingen

Of u nu nationaal of internationaal actief bent, elke inhoudingsplichtige krijgt regelmatig te...