De optimale fiscale structuur: oprichting onderneming – Deel 1 van 4

7 februari 2019 - Men heeft het vaak over ‘de ideale (fiscale) structuur’, maar bestaat deze eigenlijk wel? Wat voor u als transportonderneming de ideale structuur is, hangt af van uw wensen met betrekking tot de onderneming en uiteraard het soort transportonderneming dat u heeft. In een vierluik nemen we u graag mee in de verschillende fiscale structuren die u gedurende het ondernemerschap tegen kunt komen.

Wij nemen daarbij de volgende (levens)fasen van de onderneming onder loep:

  • Het oprichten van een nieuwe transportonderneming (deel 1)
  • Het waarborging van de continuïteit van de transportonderneming (deel 2)
  • Het verkopen van uw transportonderneming (deel 3)
  • Het schenken en vererven van uw transportonderneming (deel 4)

In Nederland beschikken wij over veel startende ondernemingen. Als nieuwkomer in het ondernemerschap komt er veel op u af. Een van de keuzes die u moet maken is de rechtsvorm voor uw nieuwe transportonderneming. De meeste bekende rechtsvormen zijn de eenmanszaak, de vennootschap onder firma, de besloten vennootschap (hierna; BV) en de naamloze vennootschap. In dit artikel gaan wij specifiek in op de BV. Een groot voordeel van het drijven van een transportonderneming in een BV is het beperken van de aansprakelijkheid voor u als privépersoon.

Holdingstructuur

Een van de grootste voordelen van het drijven van een transportonderneming door middel van een BV, is dat er voor kan worden gekozen om een zogenoemde holdingstructuur op te zetten (zoals het voorbeeld hiernaast). Door een dergelijke structuur op te zetten, kunt u vermogen wat in de risicosfeer van de transportonderneming (Werk-B.V.) zit afzonderen. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld overtollige reserves in uw Werk BV, alsmede eventuele patenten / merknamen in verband met de door u ontwikkelde transportproducten (innovatieve transportmiddelen etc).

Het hebben van een holdingstructuur kan daarnaast ook van pas komen wanneer u zich bezig wilt houden met meerdere activiteiten (bijvoorbeeld een verhuisbedrijf en het transport van levende dieren). In dit geval zou u de verschillende activiteiten onder kunnen brengen in een aparte werkmaatschappij. Het voordeel is dat als een van de activiteiten niet slaagt u als ondernemer ervoor kunt kiezen om de niet-rendabele vennootschap op te heffen.

Overeenkomsten en contracten

Bij het vormgeven van uw structuur is het van belang dat u de onderlinge verhoudingen goed regelt. Stel dat u bijvoorbeeld als enig werknemer werkzaamheden gaat verrichten voor Werk-BV. Indien u hierover niets vastlegt kan dit leiden tot onnodige discussies met de Belastingdienst over eventueel door u genoten loon van Werk BV en/of Holding BV. Het is in deze situatie dus verstandig om er voor te zorgen dat er een duidelijke arbeidsovereenkomst is tussen u in privé en de Holding BV en een duidelijke managementovereenkomst tussen de Holding BV en de Werk-BV. Ook wanneer u geld leent aan/van de Holding BV dan wel aan / van de Werk-B.V. dan is het verstandig om ook hier vast te leggen wat de afspraken zijn over het geld wat u leent aan / van de Holding BV dan wel aan / van de Werk-BV.

Meer weten?

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn om uw transportonderneming fiscaal en financieel optimaal op en in te richten? Neem dan contact op met Pieter Tra per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 95 of met Joost Grieving per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 71. Zij helpen u graag verder.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP

WORD LID VAN ONZE NIEUWSBRIEF

Overig

Downloads

Share