Nieuwe AEO criteria als gevolg van de Union Customs Code

16 februari 2017 - Op 1 mei 2016 werd de Union Customs Code (UCC) geïntroduceerd. Dit douanewetboek van de Unie verving het Communautair Douanewetboek na een periode van meer dan twintig jaar. De UCC bevat onder andere belangrijke veranderingen in het Authorized Economic Operator (AEO) concept.

Ten eerste wordt de AEO-status niet langer verkregen via een certificeringsproces. Sinds 1 mei 2016 wordt de AEO-status toegekend door middel van een douanelicentie. Ten tweede zijn slechts twee soorten AEO-licenties: AEO-C (douanevereenvoudigingen) en AEO-S (veiligheid). Het verkrijgen van een gecombineerde licentie behoort echter tot de mogelijkheden. Ten derde werden er specifieke (nieuwe) criteria geïntroduceerd met betrekking tot praktische normen inzake vakbekwaamheid en beroepskwalificaties. 

Informatiedocument

De nieuwe criteria zijn verder uitgewerkt in een Informatiedocument van de Europese Commissie en in een herziende versie van de AEO Guidelines. Uit deze documenten blijkt dat de persoon die verantwoordelijk is voor de AEO-douanezaken minimaal drie jaar praktijkervaring met douanezaken moet hebben of voldoet aan een kwalificatienorm die is aangenomen door een Europees normalisatie-instituut. Volgens het Informatiedocument is zo'n kwalificatienorm er (nog) niet. 

Voor de praktische vakbekwaamheid is het belangrijk dat de persoon die verantwoordelijk is voor douanezaken, een specifieke training of opleiding heeft afgerond op het gebied van de Europese douanewetgeving.  Dit kan op verschillende manieren worden aangetoond. Aangezien deze nieuwe criteria van kracht zijn sinds 1 mei 2016, is het essentieel dat bestaande AEO's beoordelen of (nog) aan de voorwaarden van na 1 mei wordt voldaan. Het niet naleven kan leiden tot schorsing van de AEO-status of zelfs het intrekken daarvan, wat een flinke impact kan hebben op bestaande douanelicenties en de bijbehorende garanties.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over dit onderwerp en/of andere douaneaangelegenheden, neemt u dan contact op met Eline Polak, partner VAT & Customs, per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 23 25. Zij helpt u graag verder.

Share