Uitstel inwerkingtreding wetsvoorstel wet excessief lenen bij eigen vennootschap

28 april 2020 - Het kabinet heeft een aantal aanvullende fiscale maatregelen aangekondigd ter bestrijding van de coronacrisis. De maatregelen zijn met name gericht op het geven van financiële ruimte aan bedrijven en ondernemers. Eén daarvan is het uitstellen van de inwerkingtreding van het wetsvoorstel excessief lenen bij de eigen vennootschap.

De inwerkingtreding van het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij de eigen vennootschap’ wordt een jaar uitgesteld tot 1 januari 2023. Het wetsvoorstel moet voorkomen dat directeur-grootaandeelhouders (dga’s) belastingheffing in box 2 langdurig uitstellen door te lenen van hun eigen vennootschap.

Toetsmoment

In het oorspronkelijke voorstel zou per 2022 de opgebouwde schuld boven 500.000 euro (schuld voor de eigen woning uitgezonderd) worden belast alsof er voor dit bedrag een dividenduitkering aan de dga is gedaan. Het eerste toetsmoment van de hoogte van de schuld zou op 31 december 2022 zijn.

Door het uitstel van de inwerkingtreding gaat de regeling in per 2023, met als eerste toetsmoment 31 december 2023.

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Eric Klein Hesseling per email of per telefoon +31 (0)88 277 23 84 of met Erik Stroeve per email of per telefoon +31 (0)88 277 24 55. Zij helpen u graag verder.

Stel uw vraag

Wij staan uiteraard tot uw beschikking om u waar nodig te ondersteunen bij uw huidige uitdagingen...

Coronacrisis _ PAge.jpg

Uw uitdagingen in de coronacrisis

De impact van het coronavirus is groot en de situatie verandert continu. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en informeren u over relevante aandachtspunten en beschikbare maatregelen.