De moderne onderneming: kritisch, kennisintensief, flexibel, duurzaam

Het Mazars Yearbook 2016, onderdeel van het jaarverslag 2015 / 2016 van Mazars Group, is een reis langs onderwerpen die wij zeer hoog in het vaandel hebben staan: leiderschap en ondernemerschap. Ieder artikel kan op zichzelf worden gelezen, maar zij zijn alle nauw verbonden met het concept van de Moderne Onderneming. Om dit concept te illustreren hebben wij ervoor gekozen om vier eigenschappen die een moderne onderneming definiëren nader te onderzoeken: kritisch, kennisintensief, flexibel en duurzaam. Ga mee op reis met onze medewerkers, partners, klanten en al onze andere gasten, van Rotterdam naar Shanghai via Milaan en Casablanca.

‘Kritisch’: een slimme vorm van groei

 • "Bedienen van onze klanten wereldwijd": Groei omwille van de groei is geen verstandige keuze. Mazars blijft zich ontwikkelen en  nieuwe territoria veroveren waar dat zinvol is, zoals dat gedefinieerd is in een weloverwogen en ambitieuze strategie gericht op een slimme manier van groei.
 • "The Globalisation Game": een diepgaand artikel over hoe de transformatie van de Chinese economie en samenleving, en de motivatie van ondernemingen om internationaal te gaan, alles voor professionele dienstverleners veranderen. Hier richten wij de schijnwerpers op onze fusie met ZhongShen ZhongHuan middels interviews en portretten van twaalf van onze medewerkers in China.

  

    

‘Kennisintensief’: vijf artikelen over de belangrijkste zakelijke thema's

 • Cybersecurity: hoe toename van cybercrime bedrijven dwingt hun manier van zakendoen te herzien.
 • Audit in de 21e eeuw: een interview met drie deskundigen van de Financial Stability Board (Raad voor Financiële Stabiliteit) en Public Interest Oversight Board (toezichthouder op het publieke belang) over de ontwikkeling van de rol van de auditor.
 • Luxe-industrie: hoe ethiek een hefboom wordt voor waardecreatie.
 • Fiscale transparantie: door toenemende regulering en publieke controle wordt fiscale transparantie een zakelijk aspect.
 • Anti-corruptie: de verschuiving van louter naleving naar doeltreffende kaders die de zakelijke prestaties verbeteren.
          

‘Flexibel’: hoe constante herformulering een vereiste voor alle bedrijven is geworden

 • Diversiteit: dit artikel richt zich op de ware betekenis van diversiteit, hoe dit verder gaat dan naleving en waarde toevoegt aan een organisatie als geheel met de nadruk op de relatie tussen diversiteit en flexibiliteit. Wij presenteren de uitkomsten van ons wereldwijde interne diversiteitsonderzoek, samen met interviews met vrouwelijke topmanagers in de VS en een casus over Zweden en Denemarken.
 • Het Nieuwe Werken: Wij richten ons hierin op de trends en ontwikkelingen die de werkplek beïnvloeden. De verhuizing van ons hoofdkantoor in Nederland is een perfect voorbeeld van hoe onze nieuw manier van werken daadwerkelijk bijdraagt aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het nieuwe hoofdkantoor in Italië is de tweede casus over de transformatie van de werkplek. Hierin tonen wij interviews met medewerkers en foto's om te laten zien hoe de Mazars werkwijze een blijk is van onze flexibiliteit.

‘Duurzaam’: rekening houden met de toekomstige generaties

 • Rentmeesterschap: Het mkb is een belangrijke doelgroep voor Mazars. In dit artikel bezoeken wij de Franse stad Bordeaux om een doorgewinterde ondernemer, zijn team en vertegenwoordigers van Gen Z te interviewen over het ondernemerschap en waarden.
 • Een dialoog tussen generaties: drie zeer verschillende profielen, twee generaties; een topmanager uit de verzekeringssector, een jonge Mazars professional en een startende ondernemer treffen elkaar in Casablanca om ondernemerschap en leiderschap in Afrika te bespreken.
 • Ontwikkeling in Afrika: wij interviewden Afrikaanse ondernemers om erachter te komen wat de belangrijkste succesfactoren zijn voor start-ups op dit continent.
 • Urbanity by Mazars: dit kunstproject benadrukt onze interesse en respect voor de gemeenschappen die deel uitmaken van onze omgeving.

Ook in het Mazars Yearbook 2016:

 • Hoogtepunten 2015 / 2016.
 • Integrated reporting: wij vervolgen onze reis op weg naar Integrated Reporting, waarbij wij onze inspanningen om ons business model en waardecreatieproces te verklaren voortzetten.

Ook onderdeel van het jaarverslag 2015 / 2016 van Mazars Group

 • Financiële verslaglegging: Mazars publiceert al sinds 2005 elk jaar haar geconsolideerde jaarrekening als onderdeel van onze zoektocht naar transparantie en onze ambitie om ons te onderwerpen aan dezelfde regels die aan onze klanten worden opgelegd.
 • Mazars at a glance: Mazars in vogelvlucht - een document van twaalf pagina's met cijfers, bijgewerkt per 1 januari 2017.

Documenten

Yearbook 2015/2016 English.pdf
Yearbook 2015/2016 English.pdf
Mazars at a glance 2015/2016.pdf
Mazars at a glance 2015/2016.pdf
Financial documents 2015/2016.pdf
Financial documents 2015/2016.pdf