Nieuws
Mazars houdt u graag op de hoogte van de actuele ontwikkelingen die voor u en uw onderneming interessant zijn. Wilt u risico’s beperken en kansen optimaal benutten? Wij zetten de relevante ontwikkelingen voor u op een rij.
Nieuw wetsvoorstel ‘Wet Toekomst Pensioenen’ ingediend bij de Tweede Kamer: de gevolgen voor werkgevers

26 april 2022 – Het akkoord in 2019 voor een nieuw pensioenstelsel is omgezet in een wetsvoorstel: de Wet Toekomst Pensioenen. Op 31 maart j.l. zijn de definitieve wetteksten voor deze wet, ook wel pensioenakkoord genoemd, voor behandeling aan de Tweede Kamer aangeboden. Als de Tweede Kamer akkoord is, gaat de wet per 1 januari 2023 in. Werkgevers en pensioenuitvoerders moeten dan uiterlijk 1 januari 2027 zijn overgestapt op het nieuwe stelsel. Deze pensioenregeling is gebaseerd op het beschikbare premiesysteem met een gelijkblijvend premiepercentage. In dit artikel leest u de gevolgen en aanbevelingen voor werkgevers.
Box 3-update: belastingheffing voor de vastgoedbelegger

22 April 2022 - Op vrijdag 15 april jongstleden is door de staatssecretaris van Financiën een nota met de contouren voor het nieuwe box 3-stelsel naar aanleiding van het zogenoemde Kerstarrest van de Hoge Raad naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze nota wordt een vermogensaanwasbelasting geïntroduceerd, waarbij het werkelijk rendement behaald met vermogen in box 3 in de belastingheffing wordt betrokken.
Kilometerheffing vrachtwagens per 2027

21 april 2022 - Onlangs is de Wet Vrachtwagenheffing aangenomen door de Tweede Kamer. Als het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, zal de vrachtwagenheffing per 2027 ingaan. In dit artikel leest u wat dit voor uw transportonderneming mogelijk gaat betekenen.
Stichtingen en verenigingen: geactualiseerd besluit over de subjectieve vrijstelling binnen de vennootschapsbelasting

7 april 2022 – De staatssecretaris van Financiën heeft in een besluit van 10 maart 2022 diverse beleidsstandpunten in lijn gebracht met een recent arrest van de Hoge Raad. De standpunten zien onder meer op de wijze waarop de subjectieve vrijstelling voor stichtingen en verenigingen in de vennootschapsbelasting toegepast dient te worden. Deze wijzigingen kunnen gevolgen hebben voor de vennootschapsbelastingplicht van stichtingen en verenigingen.
Publicatie ‘Dutch GAAP versus IFRSs’: overeenkomsten en verschillen.

6 april 2022 - Met onze publicatie Dutch Gaap versus IFRSs geven wij inzicht in de verslaggevingsregels in Nederland (Dutch GAAP) en de belangrijkste overeenkomsten en verschillen met de International Financial Reporting Standards (IFRSs) voor jaarperioden die op of na 1 januari 2022 beginnen. Dit is de tweede editie van onze publicatie.
Advies aan HvJ EU: uitzendkrachten zijn sociaal verzekerd in hun woonland gedurende periode zonder arbeidsovereenkomst

24 maart 2022 - De Advocaat-Generaal (A-G) van het Hof van Justitie (HvJ) EU heeft het volgende in een tweetal zaken geconcludeerd: wanneer buitenlandse uitzendkrachten tussen twee arbeidscontracten in geen werk hebben in Nederland, dan is de sociale zekerheidswetgeving van de woonstaat van toepassing. Deze conclusie kan van belang zijn voor Nederlandse uitzendbureaus die werknemers in dienst hebben die tijdelijk terugkeren naar hun woonland.
Drieluik deel I | Duurzaamheidsrapportage: update CSRD – verplichte rapportages en toetsing

16 maart 2022 - Duurzaam ondernemen kenmerkt veel mkb-bedrijven waarbij het belang van het doorgeven van een gezond bedrijf aan de volgende generatie een belangrijke drijfveer is. Een gestructureerde aanpak omtrent het duurzaamheidsbeleid én het communiceren hierover kunnen een uitdaging zijn voor veel mkb-bedrijven. De nieuwe wet ‘Corporate Social Reporting Directive’ (CSRD), die in april 2021 door de Europese Commissie is aangenomen, stelt het voor bedrijven verplicht om in de toekomst duurzaamheidsrapportages op te stellen. Wat betekenen deze richtlijnen voor uw huidige en toekomstige duurzaamheidsstrategie- en beleid? In het drieluik reiken wij u (praktische) handvaten aan.
‘Jubelton’: voorstel verlaging aangekondigd per 2023

16 maart 2022 - In het coalitieakkoord kondigde kabinet-Rutte IV al aan de verruimde schenkingsvrijstelling te willen afschaffen voor de eigen woning, ook wel ‘de jubelton’ genoemd. Het voorstel is om de schenkingsvrijstellingen voor de eigen woning per 1 januari 2023 te verlagen naar € 27.231. Door benodigde aanpassingen in de systemen van de Belastingdienst blijkt dit voorstel op zijn vroegst per 1 januari 2024 te kunnen.
Duurzaamheidsverslaggeving voor maatschappelijke organisaties

2 maart 2022 – Het is (nog) geen must, maar wel verstandig om nu al te werken aan een goede basis voor duurzaamheidsverslaggeving. De ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Zo komt er – voornamelijk vanuit de EU Green Deal – ook steeds meer wet- en regelgeving in Europa. De nieuwe Corporate Social Reporting Directive (CSRD), die vanaf 2023 regels voor duurzaamheidsverslaggeving oplegt aan een grote groep bedrijven, geldt misschien (nog) niet voor maatschappelijke organisaties, maar kan voor de toekomst wel van belang zijn.
Column Egon de Prouw | De maatschappelijke opgave voor toezichthouders

3 maart 2022 - In onzekere tijden is goed bestuur en goed toezicht en de juiste sturing van een organisatie van groot belang. Juist van maatschappelijke organisaties wordt veel verwacht op dit moment, omdat de activiteiten voornamelijk door publieksgeld worden betaald. Bijna iedere sector heeft een eigen governance code, waarin de principes van ‘good governance’ uiteen worden gezet. Maar hoe pas je die principes praktisch toe? En waar ligt de grens tussen de rol van de bestuurder en de rol van de toezichthouder. Zelf ben ik toezichthouder bij een onderwijsinstelling in de regio Rotterdam en worstel ik regelmatig met dit vraagstuk.
Kansen voor technologie en digitalisering in een veranderde transport en logistiek sector

24 februari - Eén van de belangrijkste disrupties waarmee transport- en logistiekbedrijven (T&L) worden geconfronteerd is technologie en digitalisering. De ontwikkelingen op technologisch gebied veroorzaken onzekerheid, maar bieden ook veel kansen voor T&L-organisaties. Het verschil tussen de koplopers en de achterblijvers in deze sector is het vermogen om deze ontwikkelingen te omarmen. Om te weten wat de voordelen en risico's zijn en hoe deze benut kunnen worden, moet eerst inzicht worden verkregen in de gevolgen.