Bereid u alvast voor op alle mogelijke uitkomsten van de Brexit

22 augustus 2018 – De Europese Commissie roept iedereen op de voorbereidingen voor de Brexit te versnellen. Hiermee is men op alle mogelijke uitkomsten voorbereid. Het is immers nog altijd onzeker of er op 30 maart 2019 een definitief terugtrekkingsakkoord zal komen.

Op 30 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. Dit heeft gevolgen voor burgers, ondernemers en overheden van zowel het Verenigd Koninkrijk als de andere EU landen. Het is daarom belangrijk om u als transport- en logistiekondernemer voor te bereiden op het feit dat het Verenigd Koninkrijk hoe dan ook een derde land wordt. Dit zal onder andere gevolgen hebben voor het douanebeleid. Zo zullen er mogelijk meer buitengrenscontroles, vereiste certificaten, keuringen en andere formaliteiten plaatsvinden voor de handel met het Verenigd Koninkrijk.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Onze adviseurs helpen u graag met uw voorbereidingen op de Brexit, zodat de economische gevolgen voor u worden beperkt tot het minimum. Hierbij kunt u denken aan:

  • Een Brexit-impact analyse, om de gevolgen voor uw onderneming in kaart te brengen
  • Het opstellen van een eigen douane aangifteproces, bij veel handel met het Verenigd Koninkrijk, zoals een Geautomatiseerde Periodieke Aangifte (GPA) in combinatie met een Customs Management Systeem (CMS) voor een geautomatiseerd aangifteproces
  • Het vaststellen van de juiste leveringsconditie; welke partij is verantwoordelijk voor het vervoer, de verzekeringen en de invoer en uitvoer?
  • Het aanvragen van een AEO-vergunning bij de douane om vertragingen bij de grens te minimaliseren en fysieke controles en documentcontroles bij de grens te voorkomen

Investeer in inhouse douanekennis of neem contact op met onze specialisten. Na de Brexit geldt ook voor de btw een invoer en uitvoer in plaats van de huidige intracommunautaire transactie, waardoor de btw direct bij invoer moet worden betaald.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de impact van de Brexit voor ondernemers en hoe u zich met uw bedrijf hierop kunt voorbereiden? Neem dan contact op met Eline Polak (per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 23 25). Zij helpt u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief