Brexit: gaat het 31 januari 2020 echt gebeuren?

17 januari 2020 - Zoals het er nu naar uitziet, vertrekt het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 uit de Europese Unie met een terugtrekkingsakkoord. Dat dit akkoord door de EU wordt goedgekeurd, is naar aanleiding van de publicatie van de EU van 13 januari jl. zo goed als zeker. Het terugtrekkingsakkoord regelt onder andere de inwerkingtreding van een overgangsperiode.

Wat betekent de overgangsperiode voor u?

Vanaf 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer van de EU. Op dat moment begint de overgangsperiode. Tijdens deze overgangsperiode verandert er voor u in principe niets. Het Verenigd Koninkrijk moet namelijk de EU-wetgeving blijven naleven. Het Verenigd Koninkrijk blijft tijdens de overgangsperiode lid van de douane-unie en de Europese interne markt, dus u kunt tijdens de overgangsperiode zaken blijven doen met het Verenigd Koninkrijk zoals u momenteel gewend bent.

Wat gebeurt er na de overgangsperiode?

Op 31 december 2020 komt er een einde aan de overgangsperiode. Tot die tijd is het taak van het Verenigd Koninkrijk en de EU om nieuwe handelsafspraken te maken, die in werking zullen treden vanaf 1 januari 2021. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot en met 30 juni 2020 de mogelijkheid om eenmalig verlenging van de overgangsperiode aan te vragen voor een periode van maximaal twee jaar. De Britse premier Boris Johnson heeft echter al aangekondigd hier geen gebruik van te willen maken.

Het Verenigd Koninkrijk is vastbesloten om vóór het einde van de overgangsperiode nieuwe handelsafspraken te maken met de EU. Het is echter de vraag of dit gaat lukken zonder dat het Verenigd Koninkrijk verlenging aanvraagt. Het Verenigd Koninkrijk moet namelijk niet alleen nieuwe handelsafspraken maken met de EU, maar ook met andere landen, iets wat de EU vele jaren en veel moeite heeft gekost.

Er bestaat een kans dat het de EU en het Verenigd Koninkrijk niet lukt om nieuwe afspraken te maken die moeten ingaan na de overgangsperiode. Als de overgangsperiode zonder nieuwe handelsafspraken wordt beëindigd, zal Noord-Ierland vooralsnog de regels van de interne markt van de EU blijven volgen (inclusief btw en accijns).

Wat er ook gebeurt met de handelsafspraken, na afloop van de overgangsperiode krijgt u te maken met ingrijpende veranderingen. Wij houden u daarom graag op de hoogte van ontwikkelingen over de handelsafspraken zodra er meer informatie bekend is.

Meer weten?

Wilt u weten wat de Brexit voor uw onderneming betekent en hoe u zich hier praktisch op kunt voorbereiden? Neem dan contact op met Eline Polak per e-mail of per telefoon via +31 (0)88 277 2325 of met Raimo Kool per e-mail of per telefoon via +31 (0)88 277 15 05. Voor specifieke vragen over de impact van de Brexit voor uw personeel kunt u contact opnemen met Alexander Rasink per e-mail of per telefoon via +31 (0)88 277 1615. Zij helpen u graag verder.

Meer informatie?