Brexit: de impact van de transitieperiode op de sector Transport & Logistiek

29 september 2020 – De Brexit is sinds 1 februari 2020 een feit. Het Verenigd Koninkrijk is uit de Europese Unie getreden. Tot 31 december 2020 geldt een transitieperiode waarin nog steeds de Europese regeling van toepassing is op handel met het Verenigd Koninkrijk. Tot die tijd verandert er voor ondernemers die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk nog niets. Vanaf 1 januari 2021 gaat de Brexit daadwerkelijk gevolgen hebben. U kunt als transportondernemer het restant van de transitieperiode goed gebruiken om u voor te bereiden op de aankomende veranderingen.

GEVOLGEN VOOR UW TRANSPORTONDERNEMING

Om te bepalen of de Brexit gevolgen gaat hebben voor uw transportonderneming, zijn onder meer de volgende vragen van belang: 

  • Is uw organisatie betrokken bij het (ver)handelen van (accijns)producten of diensten met het Verenigd Koninkrijk?
  • Vervoert u producten in, naar, via of vanuit het Verenigd Koninkrijk of heeft u een opslagfaciliteit in het Verenigd Koninkrijk?
  • Heeft u een productie- of fabricagefaciliteit in het Verenigd Koninkrijk?
  • Biedt uw organisatie diensten aan klanten uit het Verenigd Koninkrijk aan?
  • Heeft u werknemers uit het Verenigd Koninkrijk die in de EU werken of vice versa?

Indien één van deze vragen bevestigend dient te worden beantwoord, dan zal de Brexit gevolgen hebben voor uw bedrijfs- of toeleveringsketen. Als u nog niet alle voorbereidingen heeft getroffen, is het  aan te raden om op korte termijn te bezien welke stappen nog noodzakelijk zijn. Hieronder zullen wij nader ingaan op enkele mogelijke gevolgen voor uw transportonderneming na de transitieperiode.

DOUANE

Na de transitieperiode zal de grens tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk niet meer open zijn. Bij het importeren en exporteren krijgt u zowel in Nederland als het Verenigd Koninkrijk te maken met de douane. Het in- en uitvoeren van producten zal langer kunnen gaan duren en er zullen meer administratieve handelingen, vergunningen en verplichtingen bij komen kijken. Het tijdig beschikken over alle benodigde documenten (van uw opdrachtgevers) is essentieel. Sommige vervoerders hebben in verband met het voorgaande al een ʽBrexit-toeslag’ aangekondigd.

Voor het veelvuldig exporteren naar het Verenigd Koninkrijk kan het handig zijn om een Authorised Economic Operator (AEO) vergunning aan te vragen. Dit zal het proces bij de douane versnellen.

BTW

Als het Verenigd Koninkrijk niet meer tot de EU behoort, zal dit btw-gevolgen hebben voor leveringen en diensten aan het Verenigd Koninkrijk. De btw-regels voor EU-landen zijn namelijk niet meer van toepassing op leveringen en diensten van en naar het Verenigd Koninkrijk. De btw-regels voor niet EU-landen gaan vanaf 1 januari 2021 gelden.

MEER WETEN?

Wilt u graag meer informatie over de impact van de Brexit op uw transportonderneming? Neem dan contact op met Eline Polak per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 23 25 of met Raimo Kool per e-mail per telefoon: +31 (0)88 277 15 05. Zij helpen u graag verder.