Btw en goederenvervoer naar Noord-Ierland

14 mei 2021 - Vervoert u als logistiek dienstverlener goederen naar Noord-Ierland? Dan heeft u ongetwijfeld al veel te maken gehad met de gevolgen van de Brexit, die per 1 januari 2021 in volle omvang van kracht is. Noord-Ierland behoort tot het Verenigd Koninkrijk (VK) en maakt dus geen onderdeel meer uit van de Europese Unie (EU).

Voor de btw en douane ligt het echter anders dat Noord-Ierland niet meer onderdeel is van de EU. Een treffend praktijkvoorbeeld hiervan is de vraag welk btw-tarief van toepassing is als u goederen vanuit Nederland naar Noord-Ierland vervoert voor een in Nederland gevestigde ondernemer.

Bij vervoer van goederen vanuit Nederland naar een ander EU-land is er sprake van een intracommunautaire vervoersdienst. Indien deze dienst verricht wordt aan een Nederlandse ondernemer, is de dienst belast met 21% btw. Bij vervoer vanuit Nederland naar een land buiten de EU is in beginsel het 0% btw-tarief van toepassing vanwege exportvervoer.

Op grond van het Brexit-protocol wordt Noord-Ierland sinds 2021 voor goederenleveringen tot nader order nog geacht deel uit te maken van de EU. Bij goederenvervoer van Nederland naar Noord-Ierland is daarom in in principe nog steeds sprake een intracommunautaire vervoersdienst en niet van exportvervoer. Als de dienst wordt verleend aan een in Nederland gevestigde ondernemer, is het btw-tarief van 21% vooralsnog van toepassing.

Heeft u te maken met bovenstaande situatie? Check dan hoe uw financiële software een vervoersdienst van de EU naar Noord-Ierland kwalificeert of vice versa. Als dit automatisch wordt aangemerkt als exportvervoer naar het VK, kan het zo zijn dat het verkeerde btw-tarief wordt toegepast.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over de bijzondere positie van Noord-Ierland met betrekking tot de heffing van btw en / of douane? Neem dan contact op met Raimo Kool per e-mail of per telefoon: +31 (088) 277 15 05 of met Eline Polak per e-mail of per telefoon: +31 (088) 277 23 25. Zij helpen u graag verder.