Buitenlandse btw betaald? Vraag het nu terug!

30 mei 2022 - Heeft u als ondernemer in 2021 buitenlandse btw betaald over goederen en diensten die u heeft gekocht in een ander EU-land, terwijl u daar niet gevestigd of btw verschuldigd bent? Dan kunt u deze btw (digitaal) terugvragen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u vóór 1 oktober 2022 actie ondernemen.

Voorwaarden buitenlandse btw terugvragen

Om buitenlandse btw terug te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij zetten de belangrijkste voorwaarden voor u op een rij:

  • Het verzoek voor btw-teruggave voor EU-landen moet uiterlijk 30 september 2022 worden ingediend. Deze termijnen worden in de meeste landen strikt gehanteerd. Bij het niet-tijdig indienen van een btw-teruggaafverzoek is de kans groot dat uw verzoek direct wordt geweigerd. Wees er dus op tijd bij.
  • Uw onderneming is niet gevestigd in het land waar u de goederen of diensten heeft gekocht en u bent daar ook geen btw verschuldigd.
  • Uw inkoopfacturen zijn correct en voldoen aan de btw-factuurvereisten van het betreffende land (deze kunnen afwijken van sommige btw-factuurvereisten in Nederland).
  • De betaalde btw is in het desbetreffende land aftrekbaar.
  • Uw onderneming heeft btw-belaste activiteiten.
  • De terug te vragen btw bedraagt tenminste € 50 wanneer het verzoek het gehele kalenderjaar omvat. Betreft uw btw-teruggaafverzoek een kortere periode van ten minste drie maanden? Dan moet het btw-bedrag tenminste € 400 zijn.

Digitaal btw terugvragen uit EU-landen

Wanneer u in aanmerking komt voor een btw-teruggave uit een ander EU-land, kunt u een digitaal teruggaafverzoek indienen via een speciale website van de Nederlandse Belastingdienst. Hier heeft u persoonlijke inloggegevens voor nodig. Heeft u nog niet eerder een EU btw-teruggaveverzoek gedaan? Vraag de inloggegevens dan zo spoedig mogelijk aan, maar uiterlijk vóór medio augustus, want het duurt soms circa vier weken voordat u deze ontvangt.

Nadat u het teruggaafverzoek bij de Belastingdienst heeft ingediend, wordt dit voor verdere afhandeling doorgestuurd naar de Belastingdienst van het EU-land waar u de btw terugvraagt.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het terugvragen van buitenlandse btw? Of wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt? De btw-specialisten van Mazars helpen u graag bij het opstellen en indienen van een succesvol btw-teruggaafverzoek. Neem contact op met Daniëlle van Weel per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 12 73 of met Raimo Kool per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 1505. Zij helpen u graag verder.