CESOP rapportageverplichtingen

1 juni 2023 – U heeft nog enkele maanden om u voor te bereiden op de nieuwe rapportageverplichtingen die per 1 januari 2024 zullen gelden voor betaaldienstaanbieders (Payment Service Providers of ook wel PSP’s genoemd). Dit is het gevolg van de instemming van de Eerste Kamer in april 2023 met het wetsvoorstel om betalingsinformatie te delen tussen lidstaten.

Als gevolg van de implementatie moeten betaaldienstaanbieders per 1 januari 2024 bepaalde informatie met betrekking tot betalingstransacties rapporteren aan de Belastingdienst. Met de nieuwe verplichtingen wenst de Europese Commissie de strijd aan te gaan tegen btw-fraude. Het idee is om meer inzicht en grip te krijgen op (digitale) betalingsstromen in de EU en de geleverde leveringen of diensten.

PSP’s worden per 1 januari 2024 verplicht om op kwartaalbasis data over betalingstransacties te rapporteren aan de Belastingdienst. De Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat de relevante gegevens bij het CESOP terechtkomen. De verplichting geldt voor betaaldienstaanbieders zoals kredietinstellingen, betalingsinstellingen, instellingen voor elektronisch geld en postcheque- en girodiensten.

Op basis van de huidige plannen betreft de rapportageverplichting enkel betaaldata van grensoverschrijdende betalingstransacties van EU gevestigde betalers aan een begunstigde (ontvanger) in een ander land. De rapportageverplichting geldt als een PSP betalingsdiensten verleent die zien op meer dan 25 grensoverschrijdende betalingstransacties aan dezelfde begunstigde in een kalenderkwartaal. Omdat PSP’s betrokken zijn bij betalingen, beschikken zij over specifieke inlichtingen om de locatie van een begunstigde (ontvanger) van een grensoverschrijdende betaling te identificeren. Naast de locatie van de ontvanger beschikken PSP’s over andere relevante gegevens zoals de identificatie van de begunstigde.

Wat kunt u doen als betaaldienstaanbieder?

Het is van belang dat u tijdig start met het opzetten van een intern rapportagesysteem om te kunnen voldoen aan de CESOP rapportageverplichtingen. Inmiddels is bekend dat de Belastingdienst de mogelijkheid heeft om forse boetes op te leggen bij niet-naleving.

Meer weten over CESOP?

Meer weten over hoe CESOP van toepassing kan zijn voor uw onderneming? Of heeft u concrete vragen over CESOP? Neem contact op met Nabila Oudkhoul via e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 22 21 of met Iris Sijtsma via e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 24 57. Zij helpen u graag verder.

Interessant voor u: