Column Pieter Tra: Kennis van mensen is cruciaal

20 februari 2018 - Kennis van mensen is cruciaal voor leiding geven en het succesvol implementeren van regels. Onlangs was ik in gesprek met een zeer ervaren ondernemer in de transportwereld. “Het is de waanzin ten top!”, sprak hij. “In het Europees Parlement zijn ze bezig met regelgeving die absoluut negatief ontvangen zal worden bij de doelgroep”. Wat is er aan de hand?

Van achter de tekentafel komen er regels dat internationale chauffeurs niet langer mogen overnachten in hun truck, maar dat er bij parkings overnachtingsruimtes worden gecreëerd.  Die is ongetwijfeld vanuit de gedachte van de opstellers goed bedoeld: niet langer overnachten in een truck, maar lekker slapen in een bed.

Hoe ontvangen de chauffeurs dit? De cabine van een truck is eigenlijk hun huis. Aangekleed op een persoonlijke wijze en iedere chauffeur is er trots op en blij mee. Het verplicht niet meer mogen benutten van deze ruimte is een doorn in het oog van deze chauffeurs. Zij zullen er alles aan gaan doen om hun wens om wel te mogen overnachten in hun eigen truck uit te voeren.

Kortom: niet weten wat er leeft bij de chauffeurs en toch regels eenzijdig uitvaardigen gaat niet leiden tot een succesvolle regelgeving. Kennis hebben van mensen en wat er gebeurt op de werkvloer is cruciaal om succesvol regels in te stellen.

Naar mijn mening is kennis hebben van mensen ook een onmisbaar ingrediënt om het recept ‘succesvol ondernemen’ tot een smaakvol geheel te smeden. Het is belangrijk om draagvlak te creëren. Tussen gelijk hebben en gelijk krijgen zit immers een wereld van verschil. Sommige ondernemers in de transportwereld liepen al voor op deze regelgeving, maar wel op een heel andere wijze. Grote parkeerplaatsen werden in overleg met de chauffeurs aangekleed. Ruimte om te eten, sporten, vertier en vermaak. Maar zij konden wel slapen in hun eigen cabine. Een zeer goed ontvangen initiatief.

Ik wens iedereen veel wijsheid en succes toe.  

Meer weten?

Heeft u vragen over deze column? Neem dan contact op met Pieter Tra per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 85. Hij helpt u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief