Column Remco Schoonderwoerd | Make IT Happen

Ook dit jaar heb ik de periode rond het kerstmenu, de oliebollen en vuurpijlen weer gebruikt om na te denken over wat het komende jaar de sector Transport & Logistiek zal gaan brengen. Ik heb zelfs de sector eens van dichterbij bekeken: ik ben een dag mee geweest op de vrachtwagen met mijn stiefzoon.

Mijn wekker ging om half 4, om 4 uur gingen we op pad en om half 5 stapte ik in voor mijn functie van “bijrijder voor een dag”. De vrachtwagen werd gestart, de papieren verzameld, de trailer aangekoppeld en daar gingen we, op weg naar een dag waarvan je echt niet weet hoe hij gaat lopen. Oké, ik had inmiddels begrepen dat we gingen lossen op twee adressen in Brabant en daarna zouden laden in Zeeland, maar daarna kon het nog alle kanten op. Terug naar de zaak? Door naar een ander adres? Op tijd terug of ergens overnachten omdat de 15 uren werktijd waren overschreden?

Om kwart voor zes kwamen we aan bij het eerste adres: wachten voordat we het terrein op konden, wachten tot we een dock toegewezen kregen, lossen, lege pallets mee, administratie bijwerken en door naar het volgende adres. Daar kwamen we om 7 uur aan, lange rijen met wachtende vrachtwagens, raam open zodat we konden horen of we werden omgeroepen, 8 uur aan de beurt, lossen, administratie bijwerken en door naar Zeeland. Onderweg bellen met de planning voor de laadopdrachten en de volgende bestemming. En aangekomen in Zeeland, u raadt het al: wachten, laden en administratie bijwerken.

Zo ging het de hele dag door en de dag vloog voorbij. We hadden geluk: het was tussen kerst en oud en nieuw dus rustig op de weg en ook rustig op het bedrijf. We waren dus om half 5 klaar (niet nadat de wagen was gewassen!), precies twaalf uur nadat we waren weggereden. Respect voor mijn stiefzoon: voor hoe hij met de vrachtwagen omgaat, hoe hij omgaat me de onzekerheid en het wachten, hoe hij iedere keer maar even die wagen lost, hoe netjes hij de administratie bijwerkt en hoe hij meedenkt met de planning. Je moet super flexibel en van alle markten thuis zijn en bovendien over een goede batterij beschikken want wat maak je een lange dagen.

Ik vond het een geweldige dag en ben me vooral nog meer bewust geworden van het belang van IT en de kansen die IT biedt om het werk sneller, efficiënter en minder zwaar te maken: geen wachttijden meer, geen raampjes open om te horen of we worden geroepen, geen administratieve handelingen, niet meer bellen met de planning en niet zelf keer op keer eruit om te lossen. Kortom met IT is nog veel te winnen.

Ik wens u allen een voorspoedig 2019 toe en mijn boodschap is: make IT happen!

Meer weten?

Heeft u vragen? Neem dan contact op met Remco Schoonderwoerd per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 16 45. Hij helpt u graag verder.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP

WORD LID VAN ONZE NIEUWSBRIEF