Column Egon de Prouw | De uitdagingen voor Maatschappelijke organisaties

30 november 2022 – Met trots kijk ik terug op het seminar ‘De uitdagingen voor Maatschappelijke organisaties’ dat op 21 juni 2022 plaatsvond. Als locatie hadden we gekozen voor het Eye Filmuseum, één van mijn eigen cliënten. We starten in de prachtige zaal Cinema 4, die geheel is gebouwd in art-decostijl, ter ere van Cinema Parisien, een van de eerste bioscopen in Amsterdam. In deze zaal mocht ik de deelnemers welkom heten en interviewde ik Stan Spijkerman, de zakelijk adjunct directeur, over welke uitdagingen hij ervaart in de sector en hoe hij daarop inspeelt.

Het volgende thema op het seminar was het meten van sociale impact. Mazars heeft hiervoor een ‘social impact assessment’ methode ontwikkeld voor culturele instellingen. Ik ben zelf medeoprichter van een wijktheater in Rotterdam en heb deze methode ook mogen ervaren. Eén van mijn Mazars-collega’s is langsgekomen in het theater en samen met de directeur en programmeur werd ik geïnterviewd over onze ambities en resultaten op het gebied van diversiteit en inclusie, een belangrijk thema voor ons theater. Het mooie aan de ervaring vond ik dat we door het gesprek en de goede vragen die werden gesteld veel scherper voor ogen hadden wat we écht belangrijk vinden, maar ook waar wij invloed op hebben. Uiteindelijk kregen we een goed inzicht in waar wij staan ten opzichte van onze ambities op dit gebied. Dit vond ik al waardevol. Maar vervolgens kunnen we dit de komende tijd goed gebruiken om onze voortgang op onze eigen doelstellingen te monitoren en hierover verantwoording af te leggen aan onze stakeholders, zoals de gemeente en het publiek.

Maar het seminar in Eye was nog niet klaar. Na een leuke rondleiding door het prachtige gebouw aan de IJpromenade in Amsterdam ging de groep uiteen in kleinere groepen. Deze groepen kregen in korte presentaties inzicht in de ontwikkelingen op het gebied van o.a. frauderisico’s, fiscaliteit, zoals het Tax Control Framework en IT security. Ik heb weer een hoop geleerd die middag en gelukkig waren ook de deelnemers bij de borrel enthousiast over de inzichten die ze hebben opgedaan. Inmiddels zijn een aantal vervolgafspraken gemaakt om dieper op een specifiek onderwerp in te gaan bij een specifieke organisatie.

Meer weten?

Wilt u meer weten over wat wij voor u als maatschappelijke organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met Egon de Prouw, Partner en Sectorleider Maatschappelijke organisaties, per e-mail of per telefoon: +31(0)88 277 10 24. Hij helpt u graag verder.