Coronacrisis aandachtspunten voor familiebedrijven

Het coronavirus houdt ondernemend Nederland in zijn greep, waaronder ook familiebedrijven. De overheid heeft maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen en ondernemers te ondersteunen.

De overheidsmaatregelen zorgen echter ook voor de nodige vragen: Hoe zorg je ervoor dat de continuïteit van het familiebedrijf niet in het gedrang komt? Van welke regelingen kun je als familiebedrijf gebruikmaken? En hoe zorg je ervoor dat ook de persoonlijke belangen van de familie behartigd blijven in deze onzekere tijd?

Nu de meeste noodmaatregelen zijn uitgerold, bereiden veel ondernemers zich voor op het ‘nieuwe normaal’ en de toekomst van hun onderneming na de coronacrisis.

Het ministerie van Financiën heeft extra maatregelen getroffen om de economische impact van het coronavirus in Nederland te verlagen. Hieronder staan de belangrijkste economische en fiscale maatregelen op een rij:

Voorbereiden op de toekomst

Wanneer de belangrijkste noodmaatregelen zijn getroffen, is het vervolgens zaak om snel strategisch vooruit te kijken. Moet er wellicht een koerswijziging worden ingezet?

Het is van belang om inzicht te houden in de huidige financiële stand van zaken en extra aandacht te geven aan de liquiditeitsplanning, rekening houdend met verschillende scenario’s. Deze informatie is van belang om de juiste stappen te kunnen bepalen en is veelal ook nodig om aanspraak te kunnen maken op faciliteiten van de overheid en/of de bank.

Bekijk ook: Inzicht in de impact van het coronavirus op de cashflow van uw onderneming

Crisismanagement

In een crisis is het niet alleen belangrijk om uw huidige financiële positie te bepalen, maar ook om te blijven anticiperen op de (steeds) veranderende situatie. Dit is essentieel om de liquiditeitspositie, het concurrentievoordeel en daarmee de continuïteit van de onderneming zo goed mogelijk te borgen. Mazars kan uw onderneming met vijf stappen op het gebied van crisismanagement helpen met de uitdagingen waar u als ondernemer in een crisis mee te maken krijgt.

Bekijk ook: Het belang van crisismanagement en -planning tijdens de coronacrisis

Strategisch management in het coronatijdperk

De huidige maatregelen in de coronacrisis zijn vooral gericht op het behoud van het werkkapitaal en het geven van een buffer waarmee de continuïteit van uw onderneming op korte termijn (gedeeltelijk) beschermd is. Het coronavirus gaat echter voor de langere termijn de nodige invloed hebben op ondernemend Nederland. Bedrijfseigenaren en ondernemers met visie kijken nu al vooruit en denken kritisch na over de strategie van hun onderneming. De specialisten van Mazars kunnen samen met u bepalen waar de noodzakelijke stappen liggen en deze uitvoeren. Daarbij is het een voorwaarde om op korte en middellange termijn de continuïteit van uw onderneming te waarborgen.

Verder lezen: Impact op strategisch management in het coronatijdperk - deel 2

Reorganiseren

Naast noodmaatregelen en tijdelijke lastenverlichtingen, kan ook worden nagedacht over reorganisaties. Als er structureel omzetverlies wordt geleden en/of een meer toekomstbestendige en efficiënte bedrijfsvoering noodzakelijk is om door deze crisis te komen, dan is een reorganisatie meestal de beste maatregel.

Bekijk ook: Reorganiseren tijdens de coronacrisis

Persoonlijke en zakelijke belangen

Bij familiebedrijven speelt de continuïteit van de onderneming veelal een grote rol. Ondanks alle social distancing-maatregelen, kunnen we allemaal door het coronavirus worden getroffen. Uiteraard wilt u, zeker als ondernemer, uw zaken goed geregeld hebben in het geval u onverhoopt een poosje uit de running bent. Een algemene volmacht (levenstestament) en/of certificering van aandelen kan uitkomst bieden. Deze mogelijkheden zullen ook na de coronacrisis bevorderlijk zijn voor de toekomst van uw familiebedrijf.

Bekijk ook: Behartiging van uw persoonlijk en zakelijke belangen wanneer u dat zelf niet meer kunt

De coronacrisis en personeelszaken

Ook op het gebied van personeelszaken zullen de maatschappelijke en economische gevolgen van de coronacrisis nog lang merkbaar blijven. Onze collega’s van HR Services beantwoorden al uw vragen in de speciale Q&A De coronacrisis en personeelszaken.

Bekijk ook: Het belang van het nemen van verlof tijdens de coronacrisis

Meer weten?

Er zullen waarschijnlijk nog aanvullende maatregelen volgen, waarvan wij u uiteraard op de hoogte zullen houden. Wilt u meer weten over wat het coronavirus betekent voor de continuïteit van uw onderneming? Of wilt u advies over de maatregelen die u moet nemen? Neem dan contact op met Remco Schoonderwoerd per e-mail  of per telefoon +31 (0)88 277 16 45 of Dounia de Jonge per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 18 95. Zij helpen u graag verder!