Vouchers: btw-gevolgen

1 april 2020 - In deze coronacrisis reiken veel ondernemingen vouchers uit, bijvoorbeeld bij het annuleren van een reis of om nu inkomsten te generen voor in de toekomst te leveren diensten of goederen. Dergelijke vouchers kunnen ervoor zorgen dat ondernemingen niet failliet gaan in deze crisis. Het uitreiken en inwisselen van vouchers kan tot verschillende btw-gevolgen leiden waar u rekening mee moet houden.

Enkelvoudig en meervoudig gebruik

Voor de btw is een voucher een instrument dat inwisselbaar is voor goederen of diensten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten vouchers: de voucher voor enkelvoudig gebruik en de voucher voor meervoudig gebruik. Bij een voucher voor enkelvoudig gebruik is op het moment van uitgifte al bekend wat de plaats van de prestatie is en welk btw-bedrag verschuldigd is. De btw is dan ook meteen verschuldigd bij de uitgifte. Op het moment dat de voucher wordt ingewisseld door de consument, is er geen btw meer verschuldigd. Bij een voucher voor meervoudig gebruik is de plaats van de prestatie en/of het verschuldigde btw-bedrag nog niet bekend bij uitgifte. Bij de uitgifte van zo’n voucher is er dan ook geen btw verschuldigd. De btw wordt verschuldigd op het moment van inwisseling. Wanneer dergelijke vouchers dus nooit worden ingewisseld, bent u ook geen btw verschuldigd.

Wanneer uw onderneming geen geld terugbetaalt bij een annulering, kan een voucher worden uitgereikt welke uw klant recht geeft op uw goederen of diensten waarvoor al is betaald. Dit gebeurt nu bijvoorbeeld veelvuldig in de reisbranche. Wanneer bij de inwisseling van zo’n voucher niet bijbetaald hoeft te worden, moet bepaald worden of er sprake is van een voucher voor enkelvoudig of meervoudig gebruik en zijn bovenstaande btw-gevolgen van toepassing.

Op dit moment zijn er ook veel ondernemers die vouchers uitreiken met korting, om zo cashflow te genereren in deze lastige tijd. Er worden bij kledingwinkels bijvoorbeeld vouchers uitgereikt met een waarde van € 100, waarvoor dan slechts € 75 betaald hoeft te worden. Ook bij deze vouchers moet bepaald worden of er sprake is van een voucher voor enkelvoudig of meervoudig gebruik en zijn bovenstaande btw-gevolgen van toepassing.

Kortingsbon

Wanneer een voucher alleen ingewisseld kan worden met bijbetaling, dan is er geen sprake van een voucher voor de btw, maar van een zogenoemde kortingsbon. Er is btw verschuldigd bij de uitgifte van zo’n kortingsbon. Bij inwisseling is alleen nog btw verschuldigd over de bijbetaling.

Reikt u vouchers uit aan uw klanten? Wij raden u aan goed te kijken naar de btw-gevolgen. Iedere situatie kan namelijk weer leiden tot andere btw-gevolgen. Wij denken graag met u mee in deze lastige tijd.

Meer weten?

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met uw Mazars contactpersoon. Deze kan u desgewenst ondersteunen bij het indienen van aanvragen of u in contact brengen met onze specialisten. Wij helpen u graag verder.