De fiscale aspecten van cryptocurrencies

11 juli 2018 – Het turbulente koersverloop van cryptocurrencies leidde eind 2017 tot grote aandacht in de media. De koers van onder andere Bitcoin steeg tot ongekende hoogte, tot grote vreugde van de bezitters van cryptocurrencies en de Belastingdienst. Als ondernemer in de sector Transport en Logistiek heeft u misschien ook al te maken gehad met cryptocurrencies. U bent wellicht in het bezit van cryptocurrencies of betalen uw klanten u met deze valuta. Maar hoe zit het met deze cryptocurrencies en de belastingheffing?

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn gedecentraliseerde digitale munteenheden. Dit houdt in dat er bij transacties geen bemiddelende instantie tussenkomt, zoals een bank. Cryptocurrencies worden direct betaald van persoon naar persoon over een digitaal netwerk (het zogeheten peer-to-peer netwerk). Alle transacties worden geverifieerd en opgeslagen in een blockchain. Dit proces wordt ook wel minen genoemd.

Inkomstenbelasting

Hoe de cryptocurrencies worden verkregen en gehouden, is van belang voor de vraag hoe deze worden behandeld in de inkomstenbelasting. Bent u bijvoorbeeld in het bezit van de munteenheid ter belegging of  gebruikt u het als betaalmiddel? Of bent u actief aan het minen en / of handelen met cryptocurrencies?

  • Cryptocurrencies als belegging of betaalmiddel
    Wanneer u cryptocurrencies aanhoudt als beleggings- of betaalmiddel, wordt dit ‘speculeren’ genoemd. Vermogenswinsten over speculeren zijn normaliter niet belast. Wel bent u mogelijk belasting verschuldigd over het bezit van deze cryptocurrencies. Dit wordt namelijk belast in box 3 in de inkomstenbelasting (onder het kopje ‘overige bezittingen’). U dient uw cryptocurrencies op te nemen voor de waarde van de desbetreffende munt op 1 januari om 00:00 uur van ieder jaar. Koersstijgingen na 1 januari om 00:00 uur zijn niet relevant voor de belastingheffing in dat jaar. De koersen van cryptocurrencies kunnen per beurs wel tientallen euro’s schelen. Er bestaan nog geen wettelijke voorschriften welke koers gehanteerd moet worden. Volgens de staatssecretaris van Financiën is de koers van het gebruikte omwisselplatform de meest voor de hand liggende koers.
  • Minen en / of handelen met cryptocurrencies
    Wanneer er sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer worden cryptocurrencies niet belast als vermogen in box 3, maar als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ of ‘winst uit onderneming’ in box 1. Dit is het geval indien naast het verrichten van arbeid er een voordeel kan worden beoogd en redelijkerwijs ook kan worden verwacht. In de komt dit voor bij het minen of het actief handelen in cryptocurrencies. Er zal echter niet snel sprake zijn van meer dan normaal vermogensbeheer, aangezien in de jurisprudentie is uitgemaakt dat er geen sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer als de verrichte arbeid een speculatief karakter heeft. Dit zal ook gelden voor het minen of handelen in cryptocurrencies.

Vennootschapsbelasting

Mogelijk wordt u als transportondernemer door uw klanten betaald in cryptocurrencies of bent u aan het overwegen om betalingen in cryptocurrencies te accepteren. Als betalingen in cryptocurrencies worden gedaan, moeten deze worden omgerekend naar euro’s. Het bedrag in euro’s wordt tot uw omzet gerekend. Doordat de ontvangen cryptocurrencies’s worden omgezet naar euro’s, kan er een koerswinst of –verlies worden behaald. De koerswinsten en –verliezen zijn belast c.q. aftrekbaar van de winst.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de fiscale aspecten van cryptovaluta? Neem dan contact op met Dounia Tmim per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 95, of met Pieter Tra per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 85. Zij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief