De les van de coronacrisis: data, data en data

30 juni 2020 - Onzekerheid overheerst in de transportsector over een snel economisch herstel. ABN Amro heeft het over 7 procent terugval in vrachtvolumes in 2020. Andere analyses spreken over 10 tot 20 procent. Hoe overleef je dit?

De les van corona: data

De belangrijkste les van de coronacrisis was het gebruik van data door slimme planners. De toppers in de transportsector hadden crisisteams die van uur tot uur de situatie volgden. Alleen dan kun je de juiste maatregelen nemen. En, evalueer na elke werkdag weer samen; wat doen we morgens anders? 

De les voor de komende twee jaar: data

We gaan twee zware jaren tegemoet. Transportbedrijven moeten overleven. Welke klanten leveren winst op en welke niet? Dat weten ze vaak niet. Veel bedrijven vervoeren voor andere opdrachtgevers in de tweede of derde lijn. Ze hebben soms geen idee wat er in de vrachtwagen zit. Je overleeft alleen als je enige tijd van tevoren weet wat er gaat gebeuren. Heb je die data niet? Bel of mail dan met jouw partners of maak samen een online dashboard.

De les voor de toekomst: data

Managers in de transportsector moeten vaker nadenken over hun marktstrategie, samenwerking en het werken met transportplatforms. Volatiliteit is het nieuwe normaal.

De beste benadering is als klanten, leveranciers en transporteurs marktfluctuaties samen opvangen met veiligheidsvoorraden, het delen van capaciteiten, flexibiliteit en ketentransparantie. Dat kan alleen maar als je de juiste ketendata hebt.

 

Walther Ploos van Amstel

Walther Ploos van Amstel is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Als expert staat hij midden in de sector en verricht hij veel onderzoek. Voor Mazars verzorgt hij columns waarin hij op prikkelende wijze opvallende ontwikkelingen en problematieken binnen de branche aan de orde stelt.