De optimale fiscale structuur: oprichting onderneming – Deel 1 van 4

7 februari 2019 - Men heeft het vaak over ‘de ideale (fiscale) structuur’, maar bestaat deze eigenlijk wel? Wat voor u als transportonderneming de ideale structuur is hangt af van uw wensen met betrekking tot de onderneming en uiteraard het soort transportonderneming die u heeft. In een vierluik nemen we u graag mee in de verschillende fiscale structuren die u gedurende het ondernemerschap tegen kunt komen.

Wij nemen daarbij de volgende (levens)fasen van de onderneming onder de loep:

  • Het oprichten van een nieuwe transportonderneming (deel 1)

In Nederland beschikken wij over veel startende ondernemingen. Als nieuwkomer in het ondernemerschap komt er veel op u af. Een van de keuzes die u moet maken, is de rechtsvorm voor uw nieuwe transportonderneming. De meest bekende rechtsvormen zijn de eenmanszaak, de vennootschap onder firma, de besloten vennootschap (hierna: bv) en de naamloze vennootschap. In dit artikel gaan wij specifiek in op de bv. Een groot voordeel van het drijven van een transportonderneming in een bv is het beperken van de aansprakelijkheid voor u als privépersoon.

Holdingstructuur 

Fiscale structuur_holding

Een van de grootste voordelen van het drijven van een transportonderneming door middel van een bv, is dat ervoor kan worden gekozen om een zogenoemde holdingstructuur op te zetten (zoals het voorbeeld hiernaast). Door een dergelijke structuur op te zetten, kunt u vermogen dat in de risicosfeer van de transportonderneming (Werk bv) zit, afzonderen. Hierbij valt te denken aan overtollige reserves in uw Werk bv, alsmede eventuele patenten / merknamen in verband met de door u ontwikkelde transportproducten (innovatieve transportmiddelen etc.).

Het hebben van een holdingstructuur kan daarnaast ook van pas komen wanneer u zich bezig wilt houden met meerdere activiteiten (bijvoorbeeld een verhuisbedrijf en het transport van levende dieren). In dit geval zou u de verschillende activiteiten onder kunnen brengen in een aparte werkmaatschappij. Het voordeel is dat u als ondernemer ervoor kunt kiezen om de niet-rendabele vennootschap op te heffen als een van de activiteiten niet slaagt.

Overeenkomsten en contracten 

Bij het vormgeven van uw structuur is het van belang dat u de onderlinge verhoudingen goed regelt. Stel dat u bijvoorbeeld als enige werknemer werkzaamheden gaat verrichten voor de Werk bv. Indien u hierover niets vastlegt, kan dit leiden tot onnodige discussies met de Belastingdienst over eventueel door u genoten loon van de Werk bv en / of de Holding bv. Het is in deze situatie dus verstandig om ervoor te zorgen dat er een duidelijke arbeidsovereenkomst is tussen u als privépersoon en de Holding bv en een duidelijke managementovereenkomst tussen de Holding bv en de Werk bv. Ook wanneer u geld leent aan of van de Holding bv dan wel aan of van de Werk bv is het verstandig vast te leggen wat de afspraken zijn over het geld dat u leent aan of van de Holding bv dan de Werk bv.

Meer weten? 

Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn om uw transportonderneming fiscaal en financieel optimaal op en in te richten? Neem dan contact op met Pieter Tra per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 95. Hij helpt u graag verder.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP

WORD LID VAN ONZE NIEUWSBRIEF