De uitdagingen van een Management Buy-In

14 mei 2019 – Een ondernemerscarrière starten kan op vele manieren. Eén van deze manieren is een Management Buy-In (hierna: MBI). Bij een MBI neemt een buitenstaander een (deel van de) onderneming over en voert daarna zelf het management.

De uitdagingen

Eén van de grootste voordelen van een MBI is dat de onderneming al bestaat en dus een bestaande klantenkring heeft. De onderneming hoeft niet volledig te worden opgebouwd, maar hooguit verbouwd of uitgebouwd. Hoewel een MBI een mooie manier is om te starten als ondernemer, zijn er ook de nodige uitdagingen.

Een aantal van die uitdagingen op een rij.

1. De juiste onderneming vinden

De wens om een onderneming over te nemen komt vaak niet uit de lucht vallen. De ideale onderneming om over te nemen doet dat helaas ook niet. Door een duidelijk profiel op te stellen, kunt u gericht op zoek gaan. Zaken waar u over na dient te denken, zijn:

  • Het soort bedrijf
  • De gewenste omvang van het bedrijf
  • Branche
  • Regio

Wees voorbereid op een lange zoektocht. Ondernemingen staan vaak niet publiekelijk te koop. Er zijn online diverse marktplaatsen waarop ondernemingen anoniem worden aangeboden. Uiteraard kunt u ook zelf onderzoek doen en ondernemingen die aan uw zoekprofiel voldoen benaderen zonder te weten of de onderneming te koop is.

2. Voldoende objectief blijven

Na een lange zoektocht heeft u eindelijk een geschikte onderneming gevonden. Nu is het zaak om objectief te blijven. Laat u niet verleiden tot een te hoge bieding. Uiteindelijk wilt u natuurlijk uw investering ook terugverdienen. Daarnaast moet u de risico’s van een overname niet onderschatten. Hoe afhankelijk is de onderneming bijvoorbeeld van de huidige eigenaar? En heeft u een klik met de sleutelpersonen in de onderneming?

Daarnaast dient u zich te verzekeren van de stabiliteit van de onderneming.

3. De financiering van de koopsom

Voor de crisis was de financiering van een MBI relatief eenvoudig. Tegenwoordig is dit lastiger en zijn er zelfs banken die de financiering van een MBI niet meer in behandeling nemen. Het is dus van belang tijdig na te denken over de financiering van de aankoop van een onderneming.

Gemiddeld genomen zijn banken bereid maximaal de helft van de koopsom te financieren. Dit betekent dat u voor de rest van de koopsom een andere financier dient te zoeken. De verkoper van de onderneming kan hier een rol in spelen, maar ook participatiemaatschappijen of crowd funding bieden een goede mogelijkheid.

Meer weten?

Mazars Corporate Finance begeleidt MBI-kandidaten bij hun zoektocht naar een geschikte onderneming en helpt om bovenstaande uitdagingen het hoofd te bieden. Heeft u plannen om een onderneming over te nemen of wilt u juist uw onderneming verkopen? Neem dan contact op met Aron de Jong per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 18 00 of Joost Reefhuis per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 17 68. Zij helpen u graag verder.