Enterprise blockchain, nu en in de toekomst

11 februari 2021 - Al meer dan vijf jaar wordt Enterprise blockchain toegepast binnen bedrijven. Daarom is het tijd voor een (korte) terugblik, de huidige stand van zaken en een kijkje in de toekomst en mogelijke toepassingen binnen de transport sector.

Wat is Enterprise blockchain?

Enterprise blockchain is het toepassen van blockchain, de technologie die ten grondslag ligt aan Bitcoin, voor het verbeteren van bedrijfsprocessen tussen ondernemingen. In het bijzonder daar waar het gebrek aan vertrouwen zorgt voor inefficiëntie. Dit kan bijvoorbeeld doordat partijen alleen zaken met elkaar kunnen doen door de inzet van tussenpersonen, of omdat partijen ieder hun eigen beeld hebben van een transactie, die alleen met veel kunst en vliegwerk afgestemd kunnen worden. Iedereen die ooit een Letter-of-Credit heeft moeten afsluiten of een palletadministratie heeft bijgehouden, is bekend met deze taaie materie.   

Enterprise blockchain: heden en verleden

De bancaire sector was de eerste industrie waarin Enterprise blockchain werd toegepast. JPMorgan met Quorum, dat nu volledig open-source is en verder wordt ontwikkeld door ConsenSys en het R3 consortium, met partners als Nasdaq en Accenture zijn enkele aansprekende voorbeelden. Op het snijvlak van supply chain en de financiële wereld zien we Marco Polo, waarin onder andere ING deelneemt en Komgo, een platform waarin Shell en ABN-AMRO in participeren. Ter illustratie, in september 2019 gingen er voor $800 miljoen aan transacties over dit netwerk. 

De toekomst

De platformen die in de vorige paragraaf zijn aangehaald zijn zogenaamde private netwerken. Binnen Blocklab zien we echter de eerste interesse van corporates in publieke netwerken als Ethereum. Binnen Blocklab hebben wij hoge verwachtingen van het Baseline protocol. Dit protocol wordt momenteel gebruikt door Coca Cola in de Verenigde Staten voor het stroomlijnen van hun supply chain processen en Blocklab is actief betrokken bij het verder ontwikkelen van dit protocol. 

Kortom, Enterprise blockchain is echt en is dus niet langer meer een technologie op zoek naar een probleem.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Enterpise blockchain? Neem dan contact op met Aljosja Beije per e-mail. Hij helpt u graag verder.

Over Aljosja Beije

Aljosja Beije is directeur van Blocklab, ondernemer en mede-auteur van het boek “Blockchain and the Supply Chain”.Hij is ruim twintig jaar actief op het snijvlak van supply chain management en ICT. Sinds 2015 is hij betrokken bij het ontwikkelen van meerdere blockchain-oplossingen en strategieontwikkeling op het vlak van innovatie, zowel technisch als vanuit het logistieke domein. Naast één van de grondleggers van het Fieldlab Blockchain voor Logistiek en Energie in Rotterdam (BlockLab) is hij ook PhD onderzoeker aan de Politecnico di Milano, waar hij onderzoek doet naar hoe blockchain technologie toegepast kan worden in de optimalisatie van supply chains.