Genderbalans index 2020: Diversiteit stimuleren

Volgens een rapport van Mazars en de Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF), vordert genderbalans bij centrale banken langzaam maar gestaag.

De OMFIF Genderbalans Index (GBI) onderzoekt de invulling van seniorposities door mannen en vrouwen bij banken, staatsfondsen en openbare pensioenfondsen. Deze studie, die voor de zevende keer is uitgevoerd, beoordeelt en rangschikt instellingen gebaseerd op genderbalans in management- en bestuursfuncties.

Financiële instellingen bewegen zich in de juiste richting

Maar de voortgang is langzaam. De GBI laat zien dat:

  • de genderbalans bij centrale banken voor het tweede jaar op rij toeneemt
  • de wereldwijde score blijft steken op 27.5 (een score van 100 betekent de perfecte balans)
  • één op de vijf banken geen vrouwen heeft in seniorposities. Wereldwijd worden slechts 14 banken bestuurd door een vrouw, inclusief de Europese Centrale Bank, geleid door Christine Lagarde, de eerste vrouwelijke voorzitter.

Wijdverspreide weerstand tegen quota

De overgrote meerderheid van de centrale banken hanteert geen genderquota voor senior managementposities. Een overweldigende 84% van onze steekproef hanteert geen genderquota voor het bestuur, de directie of het orgaan dat verantwoordelijk is voor het monetair beleid. Een aantal organisaties zegt zich ten doel te hebben gesteld dat een derde van de posities wordt ingevuld door een vrouw. 

Europese pensioenfondsen lopen voorop

Openbare Europese pensioenfondsen presteren het best op het gebied van gendergelijkheid. Van de drie soorten instellingen in dit onderzoek hebben zij zich het best verbeterd. Van de 191 ondervraagde pensioenfondsen in Europa, is er bij 36 fondsen sprake van een vrouwelijke CEO, ten opzichte van 31 het jaar ervoor. Het Deense pensioenfonds voor gediplomeerde verpleegkundigen en medische secretaresses realiseerde een perfecte score van 100 in 2020.

Spanje scoort het best 

Dit jaar komt Spanje als beste uit de bus op het gebied van gendergelijkheid, gevolgd door Aruba, IJsland en Maleisië. Banco de España voert dit jaar de lijst aan voor de centrale banken. De Kaaimaneilanden zijn het enige gebied, als onderdeel van de GBI, waar meer dan één soort instelling wordt bestuurd door een vrouw (een pensioenfonds en een centrale bank).

 

Download het volledige rapport

"DRIVING DIVERSITY"