Kans op harde Brexit toegenomen, kom nu in actie

18 januari 2019 - Het kan u niet zijn ontgaan: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. De kans op een ‘harde Brexit’, dat wil zeggen zonder enige overgangsmaatregel, is sterk toegenomen doordat het parlement van het Verenigd Koninkrijk niet akkoord is gegaan met de voorgestelde Brexit-deal. Voor ondernemers die (in)direct zaken doen met het Verenigd Koninkrijk kan een harde Brexit op korte termijn al grote praktische gevolgen hebben.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Wij merken in de praktijk dat veel ondernemers nog onvoldoende inzicht hebben in de praktische gevolgen van een harde Brexit. Weet u bijvoorbeeld dat als u nog geen douane-identificatienummer heeft, export van goederen naar of import vanuit het Verenigd Koninkrijk over ruim twee maanden dan praktisch onmogelijk is? En wie draait er bijvoorbeeld op voor de schade die ontstaat als u niet of te laat aan uw leveringsverplichtingen voldoet, omdat de goederen vast staan aan de grens?

Door nu actie te ondernemen, kunt u negatieve verrassingen op dit vlak wellicht voor zijn. Onze adviseurs kijken graag met u mee om ‘blind spots’ te detecteren en urgente actiepunten te formuleren. Bij onze praktische Brexit-impact analyse komen bijvoorbeeld de volgende vragen aan bod:

  • Welke leveringscondities hanteert uw onderneming en uw afnemer / leverancier in het Verenigd Koninkrijk?
  • Hoe is uw huidige douane aangifteproces vormgegeven?
  • Biedt een AEO-vergunning wellicht mogelijkheden voor uw onderneming?

Welke gevolgen?

De impact van de Brexit is groot. Zo kan de Brexit voor uw onderneming onder andere nadelige gevolgen hebben voor de cashflow en de administratieve lasten. U kunt daarbij denken aan de verschuldigdheid van invoerrechten en aanvullende douaneformaliteiten met verscherpte controles aan de grens als gevolg. Ook roept de Brexit bijvoorbeeld vragen op met betrekking tot (contractuele) aansprakelijkheid bij vertraagde zendingen of andere eisen waaraan voertuigen en personeel wellicht moeten voldoen in geval van vrachtverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en het vaste land.

Meer weten?

Wilt u weten wat de (harde) Brexit voor uw onderneming betekent en hoe u zich hier praktisch op kunt voorbereiden? Neem dan contact op met Raimo Kool per e-mail of per telefoon via +31 (0)88 277 15 05 of Jeroen van der Put per e-mail of per telefoon via +31 (0)88 277 15 15. Zij helpen u graag verder.

NEEM VRIJBLIJVEND CONTACT OP

WORD LID VAN ONZE NIEUWSBRIEF