Mazars en ecoDa: tijd voor duurzaamheid

Is duurzaamheid in het bedrijfsleven nog steeds een publiciteits- of marketinginitiatief? Moet financiële rentabiliteit altijd voorop staan? Mazars stelde in samenwerking met ecoDa een rapport op over de invoering van een duurzame bedrijfsaanpak en de huidige uitdagingen op het gebied van duurzaamheid.

RONDETAFELGESPREKKEN

Mazars en ecoDa, de European Confederation of Directors’ Associations, hielden eind 2019 en begin 2020 een serie rondetafelgesprekken. De geselecteerde groep van gesprekspartners bestond uit directeuren, commissarissen, vertegenwoordigers van beleggers, wetenschappers en politici. Zo werd onder leiding van gesprekspartner Marga Hoek (non-executive director and global thought leader sustainable business and capital en RvC-lid van Mazars), het thema duurzaamheid door de groep deelnemers steeds vanuit een ander perspectief belicht. Er werd gediscussieerd over hoe een effectieve dialoog kan worden gevoerd om duurzaam succes te bevorderen ten behoeve van stakeholders en de bredere samenleving.

De rondetafelgesprekken werden georganiseerd in samenwerking met de European Fund and Asset Management Association (EFAMA), de vertegenwoordigende instantie van de Europese investeringsmanagementsector in België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Deze publicatie is gebaseerd op de discussies tijdens de verschillende rondetafelgesprekken om de voortgang van het Europese bedrijfsleven bij de invoering van een duurzame bedrijfsaanpak en de huidige uitdagingen te belichten. Verder geeft het rapport de richting voor hervormingen aan en op welke wijze duurzaamheid in corporate governance verankerd zou kunnen worden.

DUURZAAMHEIDSINITIATIEVEN

Een organisatie realiseert geen groei zonder een duurzame en milieuvriendelijke strategie. Daarom staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel binnen Mazars. Michel Kee, Partner Governance, Risk, Compliance & Sustainability bij Mazars: “Waar duurzaamheid steeds meer door wet- en regelgeving wordt afgedwongen, zal intrinsieke motivatie binnen ondernemingen en van haar stakeholders pas echt een versnelling op de duurzaamheidsagenda kunnen brengen. De jongere generaties geven hier goede impulsen aan. Ook heeft de interne auditor een mooie kans om aan de effectieve implementatie van duurzaamheidsinitiatieven en de verantwoording daarover bij te dragen.” 

Arnoud Ellenbroek, Director Governance, Risk, Compliance & Sustainability bij Mazars: “Denk groot, start klein! Eet minder vlees, pak vaker de trein in plaats van de auto en help jonge mensen met solliciteren. Onderzoek vervolgens of de bijdrage van uw onderneming positief is: hoe is de balans tussen impact op de economie, maatschappij en natuurlijke omgeving? Ten slotte: welke bijdrage levert uw onderneming aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties? Het geeft enorm veel energie om dit met een team in kaart te brengen, ambitieuze doelen te stellen en deze stap voor stap te realiseren!”

Lees hier het Engelstalige rapport:

MAZARS_ECODA REPORT_TIME FOR SUSTAINABILITY TO BE AT THE HEART OF BUSINESS.PDF .PDF - 2,69 MB

MEER WETEN?

Wilt u graag meer informatie over duurzaamheid in het bedrijfsleven of de inhoud van het rapport? Neem dan contact op met Michel Kee per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 12 02 of met Arnoud Ellenbroek per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 14 73. Zij helpen u graag verder.

Document

Mazars_ECODA report_Time for Sustainability to be at the heart of business.pdf
Mazars_​ECODA report_​Time for Sustainability to be at the heart of business.pdf