Nederlandse 30%-regeling ingekort tot vijf jaar. Wat zijn uw mogelijkheden?

4 oktober 2018 - De looptijd van de 30%-regeling wordt ingekort van acht tot vijf jaar. Deze wijziging is al in het voorjaar van 2018 door de Nederlandse regering aangekondigd, maar de concrete wijzigingen zijn pas nu gepubliceerd als onderdeel van het Belastingplan 2019. Die wijzigingen treden per 1 januari 2019 in werking.

Gevolgen

Op grond van de voorgestelde wijziging is die inkorting van de maximale looptijd zowel op nieuwe als bestaande 30%-regelingen van toepassing. Er komen geen overgangsmaatregelen. Dat betekent dat de looptijd van alle 30%-regelingen met drie jaar wordt ingekort. Voor werknemers die al (meer dan) vijf jaar van deze regeling hebben geprofiteerd, is die regeling vanaf 1 januari 2019 dus niet langer van kracht.

Partiële buitenlandse belastingplicht

De verkorting van de looptijd van de 30%-regeling van acht tot vijf jaar is voor Nederlandse belastingdoeleinden ook van toepassing op de keuzeregeling voor een partiële buitenlandse belastingplicht. Expats die onder die keuzeregeling vallen hoeven bepaalde inkomsten en activa niet op te geven voor de Nederlandse inkomstenbelasting (box 2: inkomen uit aanmerkelijk belang, en box 3: inkomen uit sparen en beleggen).

Wanneer die keuzeregeling niet meer van toepassing is, kan dat gevolgen hebben voor uw jaarlijkse vermogensbelasting. U kunt uiteraard te allen tijde contact met ons opnemen, met name als u aandelen houdt in buitenlandse bedrijven of indien er sprake is van beleggingen in of buiten Nederland. Wij kunnen u adviseren over het (her)structureren van uw activaportefeuille om uw belastingverplichting te reduceren.

Meer weten?

Wilt u weten wat de mogelijkheden in uw situatie zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met Alexander Rasink, Partner Paye Advice (via e-mail of telefoon: +31 (0)88 277 16 15) of Roland de Jonge, Director Tax Advice (via e-mail of telefoon: +31 (0)88 277 14 36).

Mogelijk interessant voor u:

  • Mazars 30%-regeling risicoanalyse: hoe u de 30%-regeling kunt optimaliseren, de geldende voorwaarden kunt beheersen en belastingrisico's kunt beperken
  • Mazars Global Mobility Audit: controle over uw grensoverschrijdende belastingen en compliance, risicoanalyse en optimalisatie