Belastingdienst gaat niet altijd btw naheffen na mogelijke verhoging btw-tarief

10 juli 2018 - Het verlaagde btw-tarief wordt wellicht per 1 januari 2019 verhoogd van 6% naar 9%. Dit staat in het regeerakkoord 2017 - 2021. De staatssecretaris van Financiën heeft toegezegd dat de Belastingdienst onder omstandigheden geen btw zal naheffen wanneer het verlaagde btw-tarief wordt verhoogd.

Bereid u voor op mogelijke verhoging btw-tarief

De regeringspartijen hebben het voornemen om per 1 januari 2019 het verlaagde btw-tarief te verhogen van 6% naar 9%. Als ondernemer is het verstandig om u nu alvast voor te bereiden op deze verwachte tariefsverhoging. Bijvoorbeeld door rekening te houden met uw verkoopprijzen voor producten en diensten die u in 2019 zult leveren.

Het verlaagde btw-tarief is van toepassing op verschillende prestaties. Bijvoorbeeld op de levering van eet- en (alcoholvrije) drinkwaren, geneesmiddelen en boeken. Ook sommige diensten vallen onder het verlaagde btw-tarief, zoals kappersdiensten, het geven van gelegenheid tot sportbeoefening, het verzorgen van openbaar vervoer, het verstrekken van hotelkamers voor kort verblijf en het geven van toegang tot concerten, sportevenementen en attractieparken.

Strikt genomen is het btw-tarief van toepassing, dat geldt op het tijdstip waarop de prestatie wordt verricht. Als u bijvoorbeeld in 2019 een popconcert organiseert, moet u daarvoor naar verwachting 9% btw op aangifte voldoen, ongeacht het tijdstip waarop u de tickets verkoopt.

Toezegging

Alhoewel de Eerste en Tweede Kamer de tariefsverhoging nog niet hebben geaccepteerd, heeft de staatssecretaris van Financiën aan de Tweede Kamer de volgende toezegging gedaan:

Als goederenleveringen en diensten, waarop het verlaagde btw-tarief (6%) van toepassing is, al in 2018 zijn betaald terwijl deze prestaties in 2019 worden verricht, dan zal de Belastingdienst het te weinig berekende btw-bedrag niet naheffen.

Deze toezegging geldt voor alle goederenleveringen en diensten die onder het verlaagde btw-tarief vallen. De toezegging is bedoeld om administratieve lasten te voorkomen. Dit blijkt uit een nieuwsbericht van de rijksoverheid van 8 juni 2018.

Betalen uw afnemers in 2018 vergoedingen (met 6% btw) voor onder het verlaagde btw-tarief vallende prestaties die u in 2019 verricht? Dan kunt u op basis van bovenstaande toezegging niet alleen administratieve lasten voorkomen, maar ook een tariefvoordeel realiseren. De toezegging is dan ook praktisch en gunstig.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de verwachte verhoging van het btw-tarief? Neem dan contact op met Bert Laman (per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 12 61), Eline Polak (per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 23 25) of Frank van Rijn (per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 12 76). Zij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief