Nieuwe technologieën positief inzetten voor uw mkb-onderneming

11 december 2019 – Uit ons onderzoek naar het gebruik van technologie in het bedrijfsleven, blijkt dat vooral de mkb-onderneming achterblijft. Hoewel de uitdagingen herkenbaar zijn, lopen deze bedrijven hierdoor het grote risico om de mogelijkheden en kansen van digitalisering onvoldoende te benutten. De resultaten van het onderzoek vindt u in ons Tech Train report. Hieronder de belangrijkste conclusies specifiek voor mkb-ondernemingen.

Wat is de huidige situatie?

Mkb-ondernemingen zijn minder geneigd om aan de slag te gaan met Artificial Intelligence (AI), Blockchain, Internet of Things (IoT), Robotic Process Automation (RPA) en Enterprise Resource Planning (Cloud ERP). Ongeveer 46% van de ondernemingen met minder dan 100 personeelsleden is niet bezig met bovengenoemde technologieën. De technologie die het meest wordt gebruikt bij deze mkb-ondernemingen is Cloud ERP (15%), gevolgd door IoT (12%). De technologieën die het minst worden toegepast zijn blockchain en RPA.

De ontwikkeling van technologie

Uit het onderzoek blijkt dat er verschillende redenen zijn waarom mkb ondernemingen technologisch niet direct voorop lopen:

  • De meeste mkb-ondernemingen ontwikkelen zelf geen IT, maar implementeren voornamelijk bestaande technologie. Meestal houden zij de ontwikkelingen in de markt in de gaten en zullen zij alleen overwegen nieuwe technologie te implementeren als dit ook direct een financieel voordeel oplevert.
  • Mkb-ondernemingen zijn veelal meer gericht op de dagelijkse activiteiten en hebben minder aandacht voor de lange termijn strategie van de onderneming. Hierdoor wordt er vaak meer reactief dan proactief gehandeld.
  • Mkb-ondernemingen hebben over het algemeen eenvoudige en ongecompliceerde processen en hebben daarom minder belang bij technologieën zoals RPA, blockchain en AI. Deze drie technologieën worden in veel gevallen door de grotere ondernemingen gebruikt om processen te automatiseren, grote hoeveelheden data te verwerken en in verbinding te blijven met personeel en klanten over de hele wereld. Mkb ondernemingen functioneren in veel gevallen ook effectief zonder de inzet van deze technologieën. De vraag is of dit naar de toekomst toe ook zo zal blijven.

De kosten van deze technologieën spelen ongetwijfeld mee in de afwegingen van een mkb onderneming de specifieke technologieën te implementeren. Voor deze ondernemingen levert het vaak weinig op om voorop te lopen in de technologie. Grotere ondernemingen daarentegen moeten de technologische ontwikkelingen nauwlettend volgen en sneller implementeren met het oog op operationele factoren, zoals meerdere locaties, omgaan met enorme hoeveelheden data en de communicatie met personeel.

Mazars kan u helpen

De specialisten van Mazars kunnen u helpen om de kansen die technologische ontwikkelingen met zich meebrengen beter te benutten. Samen kijken we welke nieuwe technologieën uw organisatie positief kunnen beïnvloeden, zodat u  de mogelijkheden van nieuwe technologieën maximaal weet in te zetten voor uw bedrijfsvoering.  

Meer weten? 

Wilt u meer weten over het toepassen van technologie binnen uw onderneming? Neem dan contact op met Remco Schoonderwoerd, sectorleider Privately Owned Business, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 16 45 of met Marc Engel, partner Digital Transformation & Technology, per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 43. Zij helpen u graag verder.

Meer informatie?