Technologie en duurzaamheid: vijf innovaties die de toekomst zullen bepalen

Van bedrijven wordt steeds meer transparantie en verantwoordelijkheid gevraagd op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. Bedrijven zijn actief op zoek naar manieren om consequent zinvolle en betrouwbare niet-financiële gegevens te verzamelen die zij met hun stakeholders kunnen delen. Digitale oplossingen kunnen hen bij deze uitdaging helpen.

Milieu, maatschappij en bestuur

Bedrijven gebruiken al decennialang technologie om hun resultaten te optimaliseren. Maar hoe kan de digitale revolutie worden benut om duurzame bedrijfspraktijken te garanderen en zelfs aan te moedigen? Op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (Environmental, Social & Governance; ESG) beginnen bedrijven de snelle expansie en het potentieel van technologie steeds meer te ontdekken.

Hieronder vindt u de top vijf technologische innovaties die de duurzaamheid in de hedendaagse zakenwereld versnellen, vergroten en tot een absolute prioriteit maken.

1. Blockchain

Deze technologie, die volop in de aandacht staat, heeft al een positieve impact gehad op onder andere de energiesector en de financiële dienstverlening, door het herdefiniëren van falende systemen en gegevens- en consumentenbeveiliging. Maar blockchain brengt pas echt revolutionaire veranderingen op het gebied van supply chain management, aangezien deze technologie meer transparantie en efficiëntie mogelijk maakt. De complexiteit en ondoorzichtigheid van supply chain management vandaag de dag enorm. Blockchain stelt bedrijven en consumenten in staat transacties veiliger en transparanter te volgen en zorgt dat leveranciers zich aan hun waarden houden, of het nu gaat om milieubeheer of duurzame productie.

2. Datamining

Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om inzicht te hebben in ESG-risico's en -kansen, met name omdat deze informatie voor zowel regelgevers als stakeholders op de lange termijn niet-onderhandelbaar wordt. Het gebrek aan homogene, kwalitatief hoogwaardige data in een wereld waarin steeds meer data worden geproduceerd, vormt een ware uitdaging voor bedrijven die een goed overzicht willen hebben van hun ESG-prestaties. Nu datamining-tools steeds geavanceerder worden - van machine learning tot het optisch herkennen van karakters – geven deze toegang tot gegevens en inzichten die nooit eerder zo gebruiksvriendelijk waren, waarvan alle partijen snel en efficiënt kunnen profiteren.

3. Artificial Intelligence (AI)

ArtificiaI Intelligence (AI) heeft niet alleen betrekking op het voorspellen en modelleren van duurzaamheidsinitiatieven, maar ook het potentieel om de rapportageprocessen van bedrijven op het gebied van ESG te transformeren. De markt wordt overspoeld met informatie over duurzaamheid en AI stelt bedrijven in staat deze grote hoeveelheid data ongekend snel te verwerken. Nu de waarde van gegevens over ESG beter wordt begrepen en de vraag hiernaar toeneemt, biedt AI de kans grote hoeveelheden gefragmenteerde gegevens op intelligente wijze te analyseren, waardoor duurzame nieuwe manieren van zakendoen ontstaan.

4. Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) is een van de meest significante technologische ontwikkelingen en zal de komende decennia een enorme impact hebben op de wereldeconomie. Projecten waarbij de kracht van het IoT wordt benut, kunnen bijdragen aan de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, omdat ze een mondiaal bereik hebben en de verbinding kunnen leggen met mensen en objecten die eerder absoluut onbereikbaar waren. Door de levenskwaliteit in de minder ontwikkelde gebieden van de wereld te verbeteren, kan het IoT duurzame ontwikkeling - van slimmere steden tot schonere energie - bevorderen en biedt het bedrijven kans om een positieve bijdrage te leveren aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

5. Voorspellende analyses

De enorme snelheid waarmee gegevens in de nabije toekomst zullen worden geproduceerd en geanalyseerd, zal tot gevolg hebben dat bedrijven toegang krijgen tot betere besluitvormings-tools en ondersteunende systemen om hun inzichten uit te breiden en hun bestuur vorm te geven, met name wat ESG-kwesties betreft. Het transformeren van gegevens in toepasselijke inzichten voor de strategie en duurzame ontwikkeling van een bedrijf is essentieel, niet alleen om waarde te scheppen, maar ook om stakeholders te voorzien van essentiële informatie. Met voorspellende analyse kan deze uitdaging worden aangegaan en kunnen relevante ESG-kwesties worden bepaald, risico's in kaart worden gebracht en de prestaties van bedrijven op het gebied van duurzaamheid worden vergeleken met die van andere spelers op de markt.

Vandaag de dag is de overvloed aan ESG-gegevens enorm. Significante technologische ontwikkelingen stellen bedrijven in staat deze ESG- en duurzaamheidsgegevens samen te voegen en te analyseren op een niveau dat voorheen ondenkbaar was. De uitdaging is nu om deze revolutionaire technologieën te benutten om waardevolle strategische inzichten te verkrijgen in de duurzame groei van bedrijven op de lange termijn.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Neem dan gerust contact met ons op.

Document

Technology and Sustainability five innovations
Technology and Sustainability five innovations