Outsourcing HR – Tips voor de uitbestedingsbeslissing

4 januari 2023 - Door personeelstekorten of onvoldoende kennis is het soms lastig om alle werkzaamheden te blijven doen. Dit zijn slechts twee redenen waarom organisaties steeds vaker kiezen voor het outsourcen van (secundaire) processen, wat wordt gezien als een krachtig en strategisch hulpmiddel. Dankzij het uitbesteden van organisatieprocessen kunt u zich richten op de kernactiviteit en groei van uw organisatie.

Het nieuws staat er vol mee, schaarste op de arbeidsmarkt. Dit levert flinke uitdagingen op. Want hoe kunt u ervoor zorgen dat personeelstekort de groei van uw organisatie niet in de weg staat? Noodzakelijke administratieve taken nemen veel tijd in beslag terwijl deze niet direct bijdragen aan groei. Daarom kiezen steeds meer organisaties ervoor om werkzaamheden uit te besteden aan een externe partij. Dit kan veel tijdwinst opleveren waardoor u zich kunt richten op de kernactiviteiten van uw organisatie. In dit artikel delen wij enkele tips die u kunnen helpen in het maken van de uitbestedingsbeslissing.

Bepaal welke werkzaamheden u uitbesteedt

Om te beslissen welke werkzaamheden u uit gaat besteden is het van belang om inzichtelijk te maken hoeveel tijd u kwijt bent aan verschillende administratieve taken én of u de juiste kennis in huis hebt om die werkzaamheden ook daadwerkelijk goed te kunnen uitvoeren. Op die manier kunt u beslissen waar de meeste tijdwinst en kwaliteit te behalen is. Veel organisaties zijn bekend met het uitbesteden van ICT werkzaamheden en de financiële administratie. Maar wist u dat u ook uw HR administratie kunt uitbesteden?

Kies een partner die u vertrouwt

Het uitbesteden van werkzaamheden is enkel succesvol wanneer u samenwerkt met een partner die u vertrouwt. Wellicht werkt u al samen met een partij die ook andere werkzaamheden van u over kan nemen, of heeft u goede verhalen gehoord vanuit iemand uit uw netwerk. Bij uw keuze voor de externe partner is het van belang dat u het gevoel heeft dat u alles volledig uit handen kan geven en niets hoeft te controleren. Het maken van duidelijke afspraken draagt bij aan het bouwen van vertrouwen.

Zorg voor één aanspreekpunt

Uw externe partner is vaak niet werkzaam op uw bedrijfslocatie en is daarom voor het uitvoeren van de werkzaamheden volledig afhankelijk van informatie die door uw organisatie wordt verstrekt. Daarom is het van belang dat er sprake is van een duidelijke communicatiestroom. Het is hierbij verstandig om één contactpersoon binnen uw organisatie aan te wijzen die het contact met de externe partner beheert. Op deze manier voorkomt u dat er foutieve instructies worden gegeven of informatie verloren raakt.

Mazars als uw administratieve HR- en payroll expert

HR Shared Services bij Mazars staat voor het verbeteren en vereenvoudigen van uw HR processen tegen hoge kwaliteit. Het team van HR support specialisten zorgt voor een gegarandeerde continuïteit van uw administratie en is voor u beschikbaar voor eerstelijns HR ondersteuning.

Doe onze scan

Wij begrijpen dat de keuze voor outsourcing een ingrijpende beslissing kan zijn, terwijl outsourcing geweldige kansen geeft om uw business én HR functie sterker en efficiënter te maken. Vul onze outsourcing scan in zodat wij met u mee kunnen kijken naar het effect en de impact van de uitbestedingsbeslissing. Onze HR Consultant neemt contact met u op naar aanleiding van deze resultaten.

Meer weten?

Wilt u graag meer weten over het HR Shared Service Center? Neem dan contact op met Nordin Wolters per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 21 17  of Martine Huitink per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 17 83.  Zij helpen u graag verder.