Transportwereld (vraag) en vluchtelingen (aanbod) in verbinding

25 september 2018 - Enige tijd geleden had ik het genoegen om kennis te mogen maken met Anas Ragheb. Anas is 43 jaar, afkomstig uit Syrië, sinds 2015 in Nederland en mag als statushouder voorlopig 5 jaar lang in Nederland wonen en werken. Anas spreekt al goed Nederlands, heeft een achtergrond als docent en trainer en heeft voor grote bedrijven binnen en buiten Syrië gewerkt. Anas heeft een plan. Hij heeft dé oplossing voor vier problemen.

Anas vertelde mij hoe moeilijk het is voor vluchtelingen om een baan te vinden in Nederland. De taal en cultuur zijn knelpunten en ook blijken diploma’s die zij in hun eigen land hebben behaald vaak niet in Nederland te worden erkend. Het niet hebben van werk heeft grote impact op de vluchteling: zonder werk gaat de integratie veel moeizamer en het imago van een niet-werkende man in een gezin is in veel landen waar deze vluchtelingen vandaan komen kritisch. Bovendien heeft het ook impact op Nederland: de kosten voor de opvang van vluchtelingen zijn substantieel.

Twee maatschappelijke problemen, twee transportproblemen, één oplossing

Tegelijkertijd zijn ook veel transportbedrijven dringend op zoek naar personeel. Het tekort aan vrachtwagenchauffeurs loopt volgens insiders dit jaar op naar boven de 10.000.
Kortom:

  1. Werk vinden is lastig voor een vluchteling, gezien onder andere de taalbarrière, cultuurverschillen en niet-erkende diploma’s. Daarnaast heeft dat impact op het imago van een niet-werkende man met een gezin.
  2. De kosten van de opvang van vluchtelingen zonder werk schijnen in Nederland meer dan € 1 miljard te bedragen.
  3. Transportondernemingen kampen met een groot personeelstekort, met name een tekort aan vrachtwagenchauffeurs.
  4. Transportondernemers vinden het lastig om Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen toe te passen binnen hun bedrijf.

Kunnen vluchtelingen niet een deel van de oplossing van de laatste twee problemen zijn? En lossen daarmee ook de eerste twee problemen zich ten dele automatisch op? Anas heeft van de nood een deugd gemaakt: hij is gestart met een onderneming die deze problemen verbindt en daarvoor een oplossing biedt.

De oplossing: Mpowerment

Mpowerment is een onderneming die zich inzet om vluchtelingen met een opleiding en werkervaring aan het werk te krijgen. In het kader van vrachtwagenchauffeurs met een vluchtelingenstatus worden deze vakmensen in een half jaar tijd getraind in: de Nederlandse taal, Nederlandse cultuur, sollicitatietraining en een vakopleiding inclusief praktijk, techniek, verkeerstheorie en code 95. Op deze manier worden zij klaargestoomd voor de Nederlandse arbeidsmarkt. De opleiding wordt in belangrijke mate gefinancierd door de Gemeente waarin de betreffende statushouder woont. Deze financiering wordt echter alleen verstrekt als er voor de statushouder een baangarantie is van ten minste één jaar.

Gezocht: transportondernemingen met een personeelstekort

Nog één probleem dus om op te lossen: Mpowerment zoekt transportondernemingen die een baangarantie voor tenminste één jaar willen verstrekken voor vrachtwagenchauffeurs met een vluchtelingenstatus. Gezien de grote personeelstekorten in de transportwereld kan ik mij niet voorstellen dat deze transportondernemingen er niet zijn.

Ik hoop echt dat Anas succesvol wordt met zijn onderneming. In dat geval:

-       vermindert het chauffeurstekort

-       worden de kosten van vluchtelingenopvang vermindert

-       voelen vluchtelingen met een opleiding en werkervaring zich weer van waarde

-       krijgt MVO binnen de transportwereld een gezicht

Kortom: één oplossing voor vier problemen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Mpowerment en de initiatieven? Neem dan contact op met Remco Schoonderwoerd (per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 16 45) of kom in contact met Anas Ragheb (per e-mail of per telefoon: +31 (0)6 84 63 41 47).

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief