Uitsluitingsclausule in een testament of bij schenking

3 mei 2019 - In een testament of bij een schenking kunt u een zogenoemde uitsluitingsclausule opnemen. Door middel van een uitsluitingsclausule zorgt u ervoor dat alles wat de begiftigde / erfgenaam van u krijgt, privévermogen van hem / haar blijft (en bij echtscheiding niet met de ‘koude kant’ gedeeld hoeft te worden).

Wat zegt de Hoge Raad hierover?

Afgelopen maand heeft de Hoge Raad een interessant arrest gewezen in een zaak waarin aan een gehuwde vrouw onder uitsluitingsclausule geld was geschonken. Dit geld was op een gemeenschappelijke bankrekening van de vrouw en haar echtgenoot gestort. De echtgenoten hebben het geld vervolgens uitgegeven aan onder meer de kosten van de huishouding en andere consumptieve bestedingen.

Jaren later kwam het tot een echtscheiding. De vrouw betoogde dat haar een vergoedingsrecht jegens de huwelijksgemeenschap toekwam ter grootte van de aan haar geschonken bedragen. Door de overboeking van de schenking op de gemeenschappelijke bankrekening is privévermogen van de vrouw in de huwelijksgemeenschap gestort. De huwelijksgemeenschap is daarom verrijkt ten laste van het privévermogen van de vrouw. Als gevolg hiervan heeft de vrouw een vordering ter hoogte van de geschonken bedragen op de huwelijksgemeenschap gekregen.

Volgens de Hoge Raad is het voor het bestaan van de vordering van de vrouw niet van belang waaraan de gelden zijn besteed. Dit betekent dat bij het einde van het huwelijk de huwelijksgemeenschap de onder uitsluitingsclausule geschonken gekregen bedragen aan de vrouw diende te vergoeden.

Wat kunnen wij voor u betekenen? 

Wij adviseren u graag over het opstellen van een testament of een schenkingsakte met uitsluitingsclausule. Een uitsluitingsclausule brengt zowel praktische als fiscale gevolgen met zich mee en is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen. Wij denken graag met u mee.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een uitsluitingsclausule? Neem dan contact op met Bianca de Kroon per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 10 10 of Danka Saija per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 10 15. Zij helpen u graag verder.