Vijf tips bij aankondiging van boekenonderzoek door de Belastingdienst

18 maart 2021 – Hoewel tijdens de coronacrisis medewerkers van veel organisaties grotendeels vanuit huis werken, stelt de Belastingdienst nog steeds boekenonderzoeken in. De Belastingdienst selecteert ondernemingen voor een controle met name op risico-indicatoren maar een onderneming kan ook zonder aanleiding aan de beurt zijn voor een controle. Wij geven u graag een aantal tips hoe u zich goed op een dergelijk boekenonderzoek kunt voorbereiden en beperken ons tot een controle loonheffingen.

Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op een controle loonheffingen?

  • Schakel tijdens de voorbereiding van uw adviseur in. Uw adviseur kan u uitleggen hoe een controle verloopt, wat uw rechten en plichten zijn en u enig comfort geven. Ook kan uw adviseur behulpzaam zijn tijdens en bij de afwikkeling van de controle (de eindbespreking), het sluiten van een vaststellingsovereenkomst en eventueel voor u een bezwaarschrift indienen als er een verschil van mening is en blijft.
  • Er geldt een informatieverplichting. Iedere werkgever is verplicht aan de Belastingdienst informatie te verstrekken die van belang kan zijn voor de belastingheffing. Het kan daarbij ook om de belastingheffing gaan van een andere onderneming (een zogenaamd derdenonderzoek). Zorg dat bij de start van de controle alle gevraagde informatie beschikbaar is voor de controleur. Daarbij is het belangrijk dat alle personeelsdossiers compleet en op orde zijn.
  • Maak afspraken met de controleur wie binnen de onderneming als contactpersoon optreedt en laat alle communicatie via deze persoon lopen.
  • Houd bij welke informatie u aan de Belastingdienst verstrekt en maak daar voor u zelf kopieën van. Laat de controleur zijn vragen verzamelen die hij heeft tijdens het uitvoeren van de controle en vraag om deze schriftelijk of per e-mail toe te sturen.
  • Het kan ook nuttig zijn om zonder aankondiging van een belastingcontrole eens te laten kijken naar verschillende aspecten die ook tijdens een bezoek van de Belastingdienst worden gecontroleerd. Zo bent u beter voorbereid op een eventuele controle en kunt u de risico’s op een flinke naheffingsaanslag verminderen.

Mazars kan u helpen

De loonheffingsspecialisten van Mazars kunnen bij u een scan uitvoeren en daarbij met de bril van een belastingcontroleur door uw administratie gaan op zoek naar risico’s om vervolgens samen met u te bespreken hoe deze risico’s kunnen worden voorkomen in de toekomst.

Meer weten?

Wilt u meer weten over een belastingcontrole en hoe u zich daar het beste op kunt voorbereiden? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij Mazars met Marco Zimmerman per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 20 65 of met Renee Pauli per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 24 38. Zij helpen u graag verder.