Werkkostenregeling: vrije ruimte tijdelijk verhoogd in het kader van de coronacrisis

24 november 2020 - Werkgevers kunnen via de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) bepaalde vergoedingen en verstrekkingen onbelast aan hun werknemers verstrekken. De werkgever kan naar eigen inzicht bepalen waaraan én of hij de vrije ruimte wil besteden, mits deze vergoedingen en verstrekkingen ‘gebruikelijk’ zijn. Met ingang van 1 januari 2020 is de vrije ruimte al verruimd naar 1,7% over de eerste € 400.000 van de totale fiscale loonsom, plus 1,2% over het restant van die loonsom.

Extra verhoging

Op 6 mei 2020 heeft de staatssecretaris van Financiën echter besloten om de eerste schijf van de vrije ruimte van de WKR te verhogen van 1,7% naar 3%. Dit is één van de belastingmaatregelen die het kabinet neemt om werkgevers tijdens de coronacrisis te ondersteunen. 

De extra verhoging in het kader van de coronacrisis verhoogt de vrije ruimte voor de eerste
€ 400.000 van de totale fiscale loonsom per werkgever eenmalig en tijdelijk naar 3%. Deze tegemoetkoming levert de werkgever maximaal € 5.200 aan extra vrije ruimte op en geldt uitsluitend voor het jaar 2020. 

Deze verhoging geeft werkgevers die daarvoor financiële ruimte hebben mogelijkheden om hun werknemers extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het geven van een bloemetje of een theater- of andere cadeaubon. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een tegemoetkoming aan werknemers voor de extra kosten van het thuiswerken tijdens deze periode.

Mazars kan u helpen

Wij helpen u graag verder met uw vragen rondom de WKR, de extra verhoging van de vrije ruimte en de mogelijkheden in verband met thuiswerken tijdens de coronacrisis. Wij kunnen bij u ook een WKR-scan uitvoeren om u inzicht te geven in de (mogelijke) ruimte die bestaat voor extra vergoedingen of verstrekkingen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Marco Zimmerman per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 20 65 of met Renée Pauli per e-mail of per telefoon +31 (0)88 277 24 38 of met Martin Aandewiel per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 13 96. Zij helpen u graag verder.