Wanneer gaat uw ondernemend vermogen renderen?

3 mei 2018 - In het afgelopen jaar hebben Nederlandse participatiemaatschappijen recordbedragen opgehaald en geïnvesteerd in onder meer (grotere) mkb-bedrijven. Heeft u er al eens over nagedacht om met een participatiemaatschappij in zee te gaan, zodat u uw onderneming verder kan laten groeien, terwijl u direct ook een stuk vermogen veiligstelt?

De actieve rol van participatiemaatschappijen

Aron de Jong, partner bij Mazars, ziet steeds vaker een rol weggelegd voor participatiemaatschappijen. “We zien dat participatiemaatschappijen steeds actiever investeren in (grotere) mkb-bedrijven. In 2017 is er voor € 2,7 miljard aan buy-outs gerealiseerd in 92 Nederlandse bedrijven door binnen- en buitenlandse participatiemaatschappijen. In aantal is dit het hoogst sinds 2007. Uit een studie van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) blijkt dat dergelijke maatschappijen ondernemers kunnen helpen bij het creëren van waarde.

Uw hele bedrijf verkopen of een ‘pre-exit’ doen?

Een ondernemer kan besluiten om zijn hele bedrijf op termijn aan een strategische partij te verkopen, maar hij kan ook slechts een deel van de aandelen te koop aanbieden. Het idee hierachter is dat de onderneming met hulp van een investeerder ‘echt’ verkoopklaar wordt gemaakt, waarna de ondernemer na 5 tot 7 jaar samen met de investeerder de aandelen verkoopt. Deze constructie wordt ook wel ‘pre-exit’ genoemd. Aron geeft aan dat hij en zijn team goede ervaringen hebben met deze werkwijze. “Het voordeel van ‘pre-exit’ is dat de ondernemer een deel van het vermogen buiten de risicosfeer brengt, terwijl er toch verder ondernomen kan worden en er waarde wordt gecreëerd. Bijvoorbeeld door het betreden van nieuwe markten en het versterken van het management. Op deze manier kan er bijvoorbeeld alvast een spaarpot voor de oude dag worden gereserveerd. Bijkomend effect is dat de ondernemer door de rust die hiermee verkregen wordt vaak een nog succesvollere ondernemer wordt.”

Niet verkopen, maar de waarde van uw bedrijf laten groeien?

Heeft u geen plannen om uw bedrijf of een deel ervan op relatief korte termijn te verkopen? Dan is het altijd verstandig om alvast na te denken over het verbeteren van de ondernemingswaarde door uw onderneming alvast ‘verkoopklaar’ te maken. “Bij dergelijke trajecten helpen we ondernemers door te inventariseren hoe en wanneer er acties ondernomen kunnen worden die de waarde verhogen. Onze adviseurs weten waar kopers op letten en hebben relevante ervaring met dit type trajecten.”

Verkopersmarkt

Op welke manier u ook wilt omgaan met uw onderneming, het is goed om u te realiseren dat de tijd om te verkopen op dit moment gunstig is. De kassen van participatiemaatschappijen zijn goed gevuld en ‘multiples’ tonen een stijgende trend. Onze adviseurs kunnen u bijstaan bij een pre-exit en verkooptrajecten en kennen professionele investeerders en private equity partijen. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie ontvangen over dit thema? Neem dan contact op met Aron de Jong per e-mail  of telefonisch via +31 (0)88 500 51 61. Hij helpt u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op

Word lid van onze nieuwsbrief