Column Walther Ploos van Amstel: Wat bieden transportplatforms?

29 september 2020 - Onzekerheid overheerst over een snel economisch herstel. Dat merkt de transportsector. Banken hebben het over 7 procent terugval in vrachtvolumes in 2020. Met grote verschillen tussen sectoren.

EFFICIËNTE ZENDINGEN

Zendingen worden steeds kleiner. Klanten zijn voorzichtiger met wat ze bestellen. Ook na de coronacrisis zal digitalisering leiden tot kleinere orders. Hoe krijg je die zendingen efficiënt, en gebundeld naar de klanten? Het is niet eenvoudig om dit slim te regelen, tegen de beste en voorspelbare kosten.

Digitalisering in ketens biedt kansen om het transport beter te regelen; tegen lagere kosten en met minder inzet van chauffeurs en materieel. Echter, de eigen transportmanagementsystemen kijken niet naar de mogelijkheid van het bundelen van stromen met andere partijen, het ‘matchen’ van de transportvraag met de beschikbare capaciteit van transporteurs en bieden weinig transparantie. Transportplatforms bieden de mogelijkheden om al die kleinere zendingen slim en eenvoudig te ‘matchen’; meer lading met minder, maar vollere vrachtwagens. Aanbieders als Quicargo, Convoy en Uber Freight maken overuren. Transporteurs kunnen profiteren van transportplatforms. Zij krijgen er een nieuwe bron van inkomsten bij en kunnen hun vrachtwagens nog beter inzetten, omdat ze extra lading kunnen meenemen. Het is een innovatief verkoopkanaal om toegang te krijgen tot nieuwe omzet. De vraag is: wat ben je als transporteur wel of niet bereid te delen? Als je alle kaarten voor de borst houdt, gebeurt er niks; geen duurzaamheid, beladingsgraad, marges. Ik ben benieuwd wat hun verladers daarvan vinden. Die staan echt aan het stuur.

WALTHER PLOOS VAN AMSTEL

Walther Ploos van Amstel is verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Als expert staat hij midden in de transportsector en verricht hij veel onderzoek. Voor Mazars schrijft hij columns waarin hij op prikkelende wijze opvallende ontwikkelingen en problematieken binnen de branche aan de orde stelt.