Wijziging Grootwagenparkhouder-regeling: Neem tijdig actie!

1 maart 2019 - Al jaren is digitalisering een speerpunt binnen de Nederlandse overheid en meer specifiek de Belastingdienst. Dit is in de meeste gevallen absoluut een vooruitgang te noemen. De Belastingdienst is echter van plan om een digitaliseringsslag te maken die voor u als transportondernemer mogelijk minder praktisch is. Het betreft de wijziging van de zogenoemde GWH-regeling (Grootwagenparkhouder-regeling).

Verzamelfactuur via de Digipoort

Als de GWH-regeling voor u van toepassing is, ontvangt u bijvoorbeeld periodiek een verzamelfactuur met factuurspecificaties voor de motorrijtuigenbelasting. Daarmee krijgt u als transportondernemer direct inzicht in de verschuldigde motorrijtuigenbelasting per kenteken en u kunt eenvoudig toetsen of de aanslag correct is.

De Belastingdienst heeft aangegeven per 1 mei 2019 definitief te stoppen met het verstrekken van deze verzamelfactuur met factuurspecificaties. Vanaf 1 mei 2019 kunt u deze alleen nog via de Digipoort van de Belastingdienst opvragen. Om toegang te krijgen tot deze Digipoort moet u speciale software inclusief certificaten aanvragen, wat de nodige inspanningen en kosten met zich meebrengt. Uw intermediair (accountant / belastingadviseur) heeft ook toegang tot deze zogenoemde Digipoort, maar moet wel door u worden gemachtigd om de verzamelfactuur inclusief factuurspecificaties te kunnen opvragen. Neem tijdig actie om ervoor te zorgen dat u in control blijft op het gebied van de aanslag motorrijtuigenbelasting.

Meer weten?

Wilt u op de hoogte worden gehouden over de gevolgen van de wijzigingen van de GWH-regeling? Neem dan contact op met Pieter Tra per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 95 of met Joost Grieving per e-mail of per telefoon: +31 (0)88 277 18 71. Zij helpen u graag verder.