’t Is weer voorbij die mooie zomer…

19 september 2019 - Sommige lezers zullen de bovenstaande zin herkennen als de titel van een lied van Gerard Cox uit 1973. Maar inderdaad, de zomerperiode is weer achter de rug, een periode waarin iedereen heeft genoten van het zonnige weer en velen ook lekker op vakantie zijn geweest. Ik heb daarover de afgelopen tijd weer veel verhalen gehoord: vakanties binnen en (ver) buiten Nederland, alleen en met vrienden of familie, voor de rust en actief, lang en kort. Hoe je vakantie er ook uitzag, voor iedereen geldt dat even afstand nemen van de dagelijkse routine zorgt voor nieuwe inspiratie en energie. Je kunt er weer tegenaan!

Toch valt de werkelijkheid na zo’n komkommertijd niet altijd mee. De dagen worden weer korter, de temperatuur neemt af, het werk stapelt zich weer op en de hoeveelheid aan e-mails en files neemt weer toe. Dit zijn allemaal maar relatief kleine zorgen, al vormen ze voor sommige mensen wel een flinke uitdaging. De belangrijke vraag is of er grote zorgen op komst zijn. Hierover zijn de meningen behoorlijk verdeeld, maar duidelijk is dat er best het nodige aan de hand is. Wat zal er gaan gebeuren ten aanzien van de Brexit? Hoe ontwikkelt de relatie tussen Amerika en China, maar ook Iran, zich? Herstelt de Duitse industrie zich? Zet de opkomst van populisme door? Al deze elementen zijn heel wezenlijk en kunnen van grote invloed zijn op de economie en daarmee leiden tot (grote) zorgen. De vraag is echter of deze zorgen van tijdelijke aard (afkoelen van de economie) of meer langdurige aard (een recessie) zullen zijn. En hoe gaan we daar dan op reageren?

Ik vind het zelf interessant en best wel een beetje spannend wat er zal gaan gebeuren de komende tijd. Een belangrijke vraag hierbij is: hebben we het dak voldoende gerepareerd tijdens de mooie zomer? Ik hoop van wel, want die zomer is volgens Gerard Cox voorbij…

 

Remco Schoonderwoerd

»