Belangenorganisaties
Bijna de helft van de Nederlanders is lid van twee of meer belangenorganisaties of verenigingen. Met elkaar vormen de belangenorganisaties een netwerk waarbinnen een belangrijk deel van het maatschappelijk en politieke verkeer in Nederland zich afspeelt. In algemene zin constateren wij dat belangenorganisaties zich in meer of mindere mate bezig (zouden moeten) houden met een aantal maatschappelijke uitdagingen.
Interessant voor u
Uitgelicht

Public Inhouse training
Als professional in de public sector ziet u de snelle verandering in uw vakgebied en markt. De ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, digitalisering, risicomanagement en HR-beleid vragen steeds meer van u. Onze specialisten staan midden in uw sector en kunnen uw professionals via de Public Inhouse training op de hoogte brengen en houden van de laatste ontwikkelingen. Op deze...

De public sector: uw uitdagingen en oplossingen
De public sector is in beweging. De activiteiten van stichtingen en verenigingen liggen onder een vergrootglas. Relevantie is belangrijker dan ooit. De maatschappij heeft steeds hogere verwachtingen ten aanzien van uw rol en publieke taken. Subsidies en donaties zijn dan ook niet langer vanzelfsprekend.

Mazars Special - Belangenorganisaties in Control
Het landschap van belangenorganisaties verandert. De ene generatie is de andere niet en nieuwe generaties brengen nieuwe inzichten mee. Ledenaantallen bij verenigingen lopen terug in een land waar het verenigingsleven altijd belangrijk is geweest. Belangenorganisaties moeten voortdurend aandacht hebben voor hoe zij waardevol kunnen zijn en blijven voor hun leden en de maatschappij. Maar hoe...
Nieuws

OSINT-benchmark Sportbonden
19 februari 2021 – In een artikel over cybercriminaliteit onder de titel “Geef Hackers geen podiumplaats” riep het NOC*NSF haar leden en alle aan de sport verwante organisaties eind vorig jaar op alert te zijn voor cybercriminelen. Er worden meer en meer incidenten gemeld. Duidelijk is dat de cybercriminelen zich niet alleen meer richten op de grote wereldwijde evenementen, maar dat ook de...

Recht stichtingen en verenigingen wijzigt
26 januari 2021 - Na een lange parlementaire aanloop veranderen op 1 juli a.s. de regels in het Burgerlijk Wetboek voor stichtingen en verenigingen. In dit artikel vertellen wij u wat de mogelijke impact is op uw statuten en welke nieuwe mogelijkheden en regelingen deze verandering met zich meebrengt.

Zeven praktische tips voor de WNT-verantwoording
23 december 2020 - Bent u als organisatie actief binnen de (semi)publieke sector? Dan krijgt u mogelijk te maken met de Wet normering topinkomens (WNT). Het opstellen van de jaarlijkse WNT-verantwoording is en blijft een complexe aangelegenheid. De wijzigingen volgen elkaar in snel tempo op en de verantwoording moet elk jaar weer meer informatie bevatten.

Vrije ruimte WKR tijdelijk verhoogd
24 november 2020 - Werkgevers kunnen via de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) bepaalde vergoedingen en verstrekkingen onbelast aan hun werknemers verstrekken. De werkgever kan naar eigen inzicht bepalen waaraan én of hij de vrije ruimte wil besteden, mits deze vergoedingen en verstrekkingen ‘gebruikelijk’ zijn. Met ingang van 1 januari 2020 is de vrije ruimte al verruimd naar 1,7%...

Werken met zelfstandigen - waar staat de wetgever?
18 november 2020 - Binnen de public sector (sectorbreed) wordt veelvuldig, al dan niet bewust, gewerkt met zzp’ers. Het is dus belangrijk op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving rondom het inhuren van een zzp’er. In dit artikel geven wij een update omtrent de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).

Cafetariaregeling: omzetten eindejaarsuitkering
17 september 2020 - Door de coronacrisis werken werknemers op dit moment veel vaker thuis dan op kantoor. Wat is het effect daarvan op de belastingvrije reisvergoeding die u elke maand betaalt? En wat is er mogelijk binnen een cafetariaregeling? De Belastingdienst heeft hier meer duidelijkheid over verschaft.

Belangenorganisaties InControl
Het landschap van belangenorganisaties verandert. De ene generatie is de andere niet en nieuwe generaties brengen nieuwe inzichten mee. Ledenaantallen bij verenigingen lopen terug in een land waar het verenigingsleven altijd belangrijk is geweest. Belangenorganisaties moeten voortdurend aandacht hebben voor hoe zij waardevol kunnen zijn en blijven voor de leden en de maatschappij. Mazars biedt...

Het nieuwe uitkeringenregister van de stichting
9 september 2020 - Op 8 juli 2020 is een nieuwe wettelijke bepaling in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in werking getreden. Deze bepaling schrijft voor dat stichtingen een uitkeringenregister moeten aanhouden en zou een fiscale noodzaak hebben. Al blijkt uit de parlementaire geschiedenis niet welke lacune hier wordt gedicht.

OSINT-benchmarks: bewust van uw digitale footprint
19 februari 2021 - De coronacrisis onderstreept nog maar eens het vitale belang van internetverbindingen en de daaraan gekoppelde IT-systemen. Nederland werkt massaal thuis en bedrijven wenden zich tot de technologie om hen op de been te houden. Adequate beveiliging is dan ook een absolute noodzaak. Bent u zich bewust van de digitale footprint die uw bedrijf achterlaat?

Structurele overschotten leidt tot belastingplicht
10 april 2020 – Voor een aantal stichtingen en verenigingen is de vennootschapsbelastingplicht nog altijd een ‘ver-van-mijn-bed-show’. De laatste jaren begint echter steeds vaker duidelijk te worden dat ook zij soms met de vennootschapsbelasting te maken krijgen. Wij zien in de praktijk dat ze veelal belastingplichtig worden wanneer er sprake is van de vorming van structurele...

Noodwet maakt elektronisch vergaderen mogelijk
28 april 2020 - Om elektronisch vergaderen mogelijk te maken voor verenigingen en stichtingen, is er een voorziening opgenomen in een op dinsdag 21 april 2020 door de Eerste Kamer aangenomen noodwet. In deze noodwet staat ook een bepaling over uitstel van de verslaglegging.
Contact

Jaap Rauw Partner | Sectorleider Belangenorganisaties
Contact

Sander Boomman Partner | Sectorleider Not-for-Profit
Bekijk ook

Public Inhouse training
Als professional in de public sector ziet u de snelle verandering in uw vakgebied en markt. De ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, digitalisering, risicomanagement en HR-beleid vragen steeds meer van u. Onze specialisten staan midden in uw sector en kunnen uw professionals via de Public Inhouse training op de hoogte brengen en houden van de laatste ontwikkelingen. Op deze manier is uw organisatie in één keer op de hoogte van de voor u relevante thema’s. Daarnaast komen uw professionals in aanmerking voor een PE-deelnamecertificaat.