Goededoelenorganisaties
Goededoelenorganisaties leveren een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. De aandachtsgebieden zijn talrijk, van algemene gezondheid en welzijn, cultuur, vluchtelingen en ontwikkelingssamenwerking, onderwijs en wetenschap, tot minima, milieu, dieren en natuur. Elk van deze en vele andere organisaties wil de maatschappij blijven helpen, maar door de vele veranderingen in de sector en steeds wijzigende regelgeving brengt dit behoorlijke uitdagingen met zich mee. Onze specialisten adviseren u graag om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden voor u en uw organisatie zodat de bijdrage aan de maatschappij gewaarborgd blijft.
Interessant voor u
Uitgelicht

Public Inhouse training
Als professional in de public sector ziet u de snelle verandering in uw vakgebied en markt. De ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, digitalisering, risicomanagement en HR-beleid vragen steeds meer van u. Onze specialisten staan midden in uw sector en kunnen uw professionals via de Public Inhouse training op de hoogte brengen en houden van de laatste ontwikkelingen. Op deze...

De public sector: uw uitdagingen en oplossingen
De public sector is in beweging. De activiteiten van stichtingen en verenigingen liggen onder een vergrootglas. Relevantie is belangrijker dan ooit. De maatschappij heeft steeds hogere verwachtingen ten aanzien van uw rol en publieke taken. Subsidies en donaties zijn dan ook niet langer vanzelfsprekend.

Kennissessie 'Interne beheersing public sector'
Naar het voorbeeld van de Corporate Governance Code, is ook in verschillende codes voor goed bestuur in de publieke sector opgenomen dat bestuurders en toezichthouders expliciet aandacht moeten schenken aan een 'integere cultuur', 'soft controls' en 'risicomanagement'. Maar wat houdt dit precies in en hoe geeft u dit praktisch vorm binnen uw organisatie?
Nieuws

Verplicht gebruik standaardformulier grote ANBI’s
8 januari 2021 - Uit de Staatscourant van 31 december 2020 (Nr. 2020-0000246185) volgt dat sinds 1 januari 2021 nieuwe voorwaarden worden gesteld aan de publicatieplicht voor Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) met een bepaalde omvang van inkomsten of uitgaven. Deze zogenoemde grote ANBI’s zijn met betrekking tot hun publicatieplicht vanaf nu verplicht om gebruik te maken van...

Zeven praktische tips voor de WNT-verantwoording
23 december 2020 - Bent u als organisatie actief binnen de (semi)publieke sector? Dan krijgt u mogelijk te maken met de Wet normering topinkomens (WNT). Het opstellen van de jaarlijkse WNT-verantwoording is en blijft een complexe aangelegenheid. De wijzigingen volgen elkaar in snel tempo op en de verantwoording moet elk jaar weer meer informatie bevatten.

Aangepast voorstel Wtmo ingediend
2 december 2020 – Minister Dekker voor Rechtsbescherming heeft een aangepast voorstel voor de Wet transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo) bij de Tweede Kamer ingediend. In dat voorstel is afgezien van het eerdere plan dat persoonsgegevens van donateurs openbaar gemaakt moesten worden. Het wetsvoorstel is één van de maatregelen van het kabinet tegen ongewenste beïnvloeding via...

Vrije ruimte WKR tijdelijk verhoogd
24 november 2020 - Werkgevers kunnen via de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) bepaalde vergoedingen en verstrekkingen onbelast aan hun werknemers verstrekken. De werkgever kan naar eigen inzicht bepalen waaraan én of hij de vrije ruimte wil besteden, mits deze vergoedingen en verstrekkingen ‘gebruikelijk’ zijn. Met ingang van 1 januari 2020 is de vrije ruimte al verruimd naar 1,7%...

Aangepaste normen Erkenningsregeling goede doelen
19 november 2020 – De Commissie Normstelling heeft een aantal aanpassingen doorgevoerd in de normen van de Erkenningsregeling voor goededoelenorganisaties. Deze aanpassingen zijn, na een zorgvuldige consultatie van de sector, op 10 november 2020 doorgevoerd en gelden per 10 februari 2021.

Werken met zelfstandigen - waar staat de wetgever?
18 november 2020 - Binnen de public sector (sectorbreed) wordt veelvuldig, al dan niet bewust, gewerkt met zzp’ers. Het is dus belangrijk op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving rondom het inhuren van een zzp’er. In dit artikel geven wij een update omtrent de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).

Cafetariaregeling: omzetten eindejaarsuitkering
17 september 2020 - Door de coronacrisis werken werknemers op dit moment veel vaker thuis dan op kantoor. Wat is het effect daarvan op de belastingvrije reisvergoeding die u elke maand betaalt? En wat is er mogelijk binnen een cafetariaregeling? De Belastingdienst heeft hier meer duidelijkheid over verschaft.

Het nieuwe uitkeringenregister van de stichting
9 september 2020 - Op 8 juli 2020 is een nieuwe wettelijke bepaling in Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek in werking getreden. Deze bepaling schrijft voor dat stichtingen een uitkeringenregister moeten aanhouden en zou een fiscale noodzaak hebben. Al blijkt uit de parlementaire geschiedenis niet welke lacune hier wordt gedicht.

Uitbreiding opzet Erkenningspaspoort goede doelen
13 augustus 2020 - Toezichthouder CBF heeft de opzet van het Erkenningspaspoort voor goededoelenorganisaties uitgebreid. Alleen organisaties die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, komen voor de CBF-Erkenning in aanmerking. Deze organisaties moeten aantoonbaar bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig met geld omgaan, verantwoording afleggen en zich laten controleren wanneer nodig.

Wijzigingen Wet Bibob per 1 augustus 2020
5 augustus 2020 - Per 1 augustus 2020 zijn er wijzigingen in werking getreden in de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Met de Wet Bibob wil de overheid voorkomen dat een vergunning die zij afgeeft wordt misbruikt voor criminele activiteiten of dat zaken worden gedaan met dan wel subsidies worden verstrekt aan ‘onfrisse’ wederpartijen.

Goededoelenorganisaties en de NOW-regeling
15 juli 2020 – Het kabinet heeft tijdens de coronacrisis het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW-regeling) ingevoerd om banen en inkomens te beschermen. Deze tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die nu omzetverlies lijden, brengt ook bij goededoelenorganisaties specifieke vragen met zich mee. In dit artikel geven wij antwoord op twee veelgestelde vragen.

Inzicht in uw donatiepotentieel
Door de misgelopen inkomsten komen de werkzaamheden van veel goededoelenorganisaties nog meer onder druk te staan. Daarom is het van essentieel belang om inzicht te hebben in uw donatiepotentieel. Waar liggen voor uw organisatie de kansen tot meer en hogere donaties? Data-analyse is onmisbaar om dit inzichtelijk te maken.
Meer informatie?
