In Nederland hebben we veel verschillende soorten onderwijs, van basisonderwijs en speciaal onderwijs tot hoger onderwijs (hogescholen en universiteiten). Onderwijsinstellingen zijn regelmatig aan veranderingen onderhevig wat betekent dat zij zo flexibel mogelijk moeten zijn. Krimpregio’s, werkdruk, passend onderwijs en professionele ruimte zijn thema’s waar u vandaag de dag als onderwijsinstelling mee te maken heeft. Daarnaast spelen teruglopende leerlingenaantallen vaak een rol.
Kortom, onderwijsinstellingen staan voor behoorlijk wat uitdagingen wat vraagt om een beleidsmatige en bestuurlijk efficiënte organisatie. Stakeholders stellen hogere eisen en willen transparantie over uw werkzaamheden en prestaties, waardoor er in uw verantwoording onder andere een continuïteitsparagraaf moet worden opgenomen.
Als professional in de public sector ziet u de snelle verandering in uw vakgebied en markt. De ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, digitalisering, risicomanagement en HR-beleid vragen steeds meer van u. Onze specialisten staan midden in uw sector en kunnen uw professionals via de Public Inhouse training op de hoogte brengen en houden van de laatste ontwikkelingen. Op deze...
De public sector is in beweging. De activiteiten van stichtingen en verenigingen liggen onder een vergrootglas. Relevantie is belangrijker dan ooit. De maatschappij heeft steeds hogere verwachtingen ten aanzien van uw rol en publieke taken. Subsidies en donaties zijn dan ook niet langer vanzelfsprekend.
23 december 2020 - Bent u als organisatie actief binnen de (semi)publieke sector? Dan krijgt u mogelijk te maken met de Wet normering topinkomens (WNT). Het opstellen van de jaarlijkse WNT-verantwoording is en blijft een complexe aangelegenheid. De wijzigingen volgen elkaar in snel tempo op en de verantwoording moet elk jaar weer meer informatie bevatten.
26 november 2020 – Werkdruk is een belangrijk probleem binnen de onderwijssector. Zowel vanuit de sector zelf als vanuit de overheid is er veel aandacht voor het terugdringen van de werkdruk onder het onderwijspersoneel. Vaak wordt de oplossing noodgedwongen gezocht in het aanstellen van meer of vervangen van medewerkers. Door het nijpende tekort aan leraren is dit echter een lastige zaak. Dit...
24 november 2020 - Werkgevers kunnen via de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) bepaalde vergoedingen en verstrekkingen onbelast aan hun werknemers verstrekken. De werkgever kan naar eigen inzicht bepalen waaraan én of hij de vrije ruimte wil besteden, mits deze vergoedingen en verstrekkingen ‘gebruikelijk’ zijn. Met ingang van 1 januari 2020 is de vrije ruimte al verruimd naar 1,7%...
18 november 2020 - Binnen de public sector (sectorbreed) wordt veelvuldig, al dan niet bewust, gewerkt met zzp’ers. Het is dus belangrijk op de hoogte te blijven van de wet- en regelgeving rondom het inhuren van een zzp’er. In dit artikel geven wij een update omtrent de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA).
5 november 2020 – De hoge werkdruk is binnen de onderwijssector al tijden een veelbesproken onderwerp. De klassen zijn overvol en de administratieve last is amper meer te overzien. De tijd dat een gemiddelde werkdag voor een docent louter bestond uit lesgeven, lijkt er eentje uit ver vervlogen tijden.
8 oktober 2020 – De maatschappelijke behoefte aan verantwoording over de besteding van publieke middelen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Zo ook in de onderwijssector. De Haagse politiek interesseert zich steeds meer voor de wat zij noemen ʽbovenmatige vermogens’ die op de plank zouden liggen bij onderwijsinstellingen.
5 augustus 2020 - Per 1 augustus 2020 zijn er wijzigingen in werking getreden in de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob). Met de Wet Bibob wil de overheid voorkomen dat een vergunning die zij afgeeft wordt misbruikt voor criminele activiteiten of dat zaken worden gedaan met dan wel subsidies worden verstrekt aan ‘onfrisse’ wederpartijen.
11 juni 2020 - De coronacrisis onderstreept nog maar eens het vitale belang van internetverbindingen en de daaraan gekoppelde IT-systemen. Nederland werkt massaal thuis en bedrijven wenden zich tot de technologie om hen op de been te houden. Adequate beveiliging is dan ook een absolute noodzaak. Bent u zich bewust van de digitale footprint die uw bedrijf achterlaat?
12 december 2019 - De Tweede Kamer heeft op 11 december 2019 ingestemd met het wetsvoorstel inzake het Nederlandse register van uiteindelijk belanghebbenden, het ‘ubo-register’. In het aangenomen voorstel is een amendement opgenomen dat beoogt de veiligheid en privacy van de uiteindelijk belanghebbenden te vergroten.
11 december 2019 - De Europese Commissie heeft de nieuwe drempelbedragen voor Europese aanbestedingen gepubliceerd. Per 1 januari 2020 gaan de drempelbedragen iets omlaag. Is de geraamde waarde van uw opdracht als centrale of decentrale overheids-, onderwijs- of andere gesubsidieerde instelling evenveel of meer dan de Europese verlaagde drempelwaarde? Dan zal dit moeten worden aanbesteed...
Documenten
Mazars OSINT Benchmark 2020 - Onderwijs.pdf